onsdag 1 maj 2024

Vintern rasat ut

 


Första maj. Själva datumet har något magiskt över sig. Något gammalt hoppfullt om en bättre framtid. Arbetarnas dag! Kanske som allra störst under några decennium i mitten av förra århundradet. Nu liksom lite sliten i kanterna. Leden har tunnats ur. Kanske har man förstått att det är pengarna som styr. Har nämnt det förr och nämnder det igen. Fast något högtidligt är det över denna dag. Funderar faktiskt på att göra ett enkelt plakat med texten FY FAN då har man täckt in alla områden på två enkla ord. 

I går doftade det rök över staden. En och annan kase brann. Körsången ekade "Vintern rasat ut och Sköna maj" Får mig att bygga upp en ny skröna. Just när det gäller Vinter rasat ut bland våra hällar. Det var nämligen så här att denna vårsång uppstod ganska tidigt i mänsklighetens historia. Riktigt när har dock inte framkommit. Men ur gamla skrifter har man funnit att man träffades och inmundigade rusdrycker på något berg. Inledningsraden lät ursprungligen Vinterns sista rus bland våra hällar. En del blev ganska dragna och som alla vet så kommer ju lite surt efter för mycket rusdrycker. 
Där kommer vi in på nästa sång. Den om sköna Maj. Det var hon som kom för att ombesörja en liten återställare dagen efter. Så är skrönan om vårens kanske två största numera omarbetade sånger.

Men första maj var det ju. Idag ser man inga demonstrationståg som är kilometer långa. Utan snarare något torg där en agitator håller något sorts spökskrivare komponerat ett tal. Lite musikunderhållning innehållande någon gammal arbetarsång. All heder åt detta. Men det vore förbannat kul att höra Internationalen i rocktempo med tonartshöjning. Den såg ingen komma. Dagens ungdom vill nog ha den som EPA Dunk med Rap. Nu väntar årets första cykeltur. Så demonstranter håll Er undan när Ni hör min ringklocka.

Er Högvälborne från The Cave

Inga kommentarer:

Värme

  Våren ler mot oss. Värmen är tillbaka och med den snart sommar på riktigt. Allt har blivit enklare. De fodrade  vinterkläderna har tvättat...