lördag 26 november 2022

Filologi

 


Snart så kommer energibesparing att gå käpprätt åt pipsvängen. Undrar om någon använder det uttrycket numera? Förmodligen inte. Men än lever de kvar. Med den inledningen så kommer man liksom in på rubriken också. Filologi. Det är en gren av språkvetenskapen som i huvudsak ägnar sig åt att tolka och behandla äldre texter. Kanske är det så att en del knappt förstår vad dom läser. Om dom nu läser något? Det skrivna ordet och pennan är ju vassa vapen när det gäller. Fast dagens media överöser oss med ramsor och upprepningar eller omkväden som det sas en gång i tiden.

Med omkväden kommer vi osökt in på refränger. Ni vet en sån där som upprepas gång på gång. Gärna då i kombination med schysst rymdklang. Så nu under de mörka månaderna så får man väl ägna sig åt språkbruk, dialekter och filologi. 

I morgon är det första advent. Så det blir väl att slänga upp ett par stakar i fönstren och en stjärna med för den delen. Morgon har hittills gått åt till att radera mail. Tror varenda varukedja startat en mailserver mad autofunktion som pumpat ut black friday och black week erbjudanden. Inget för mig i alla fall. Ska man förköpa sig finns det annat skojigt att handla. 

Så lär väl alla hemska klämmiga julsånger eka i varenda affär några veckor framåt. Tänker på Ola Magnells låt rulltrappan. Den som rullar och man drabbas av musik som söver. Samt får mig attt köpa grejor som jag inte behöver. Lite väl mycket hysteri över det hela. I alla fall för mig. Får jag en skinkbit och en tallrik risgrynsgröt, lite inlagd sill och så vidare så är jag nöjd. Behövs liksom inte mer.

Tänker starta upp AN. Anonyma Nykterister. Liksom lite lämpligt bakvänt. Där kan man vara hemlig som bara den. Liksom knappt så att man själv vet att man är nykterist. Kanske det ska ingå i SRP. Får se hur det hela utvecklar sig. 

Dags att göra en arkeologisk utgrävning och leta fram stakar och en stjärna. Nu tändas ledlamporna!

Er Högvälborne från ett snart adventsprytt The Cave

Inga kommentarer:

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...