tisdag 28 december 2021

PRACTICAL JOKE!

 


Foto: Urban Johansson

Det var väl planerat. Redan när han hade läst skylten där det stor "Max 38 personer i lokalen" så hade han tänkt lömska planer. Tror att det mest var skadeglädje han var ute efter. Men i hans värld så var det årets practical joke! Efter att ha ringt runt till en hoper av mellandagslediga kamrater så hade han nästan får ihop alla som behövdes. Sedan blev det några samtal till olika nykterhetsrörelser. Dom tände genast på iden och mobiliserade sig på ett sett som skulle gjort vilken stabschef som helst grön av avund.

Nu var dom då strax över etthundra personer som skulle genomföra denna operation. Redan innan öppningsdags var man på plats. Ställde upp sig med på rad med två meters lucka enligt gällande rekommendationer. Klockan 10.00 öppnades dörrarna och de 38 första fick kliva in. Nu var det ju så här också att dom gjorde sig inte direkt någon brådska. Inte då! Dom skulle ju vara där inne till 13,00 då det var skiftbyte. Man gick helt enkelt i sakta mak där inne i det statliga monopolets hjärta. Lyfte på flaskor. Läste noga allt som stod om produkten. Frågade personalen om både det ena och det andra. 

Utanför växte kön i ett ganska raskt tempo. Framåt tolvtiden nådde den tre kvarter bort. Många började bli väldigt otåliga och undrade vad det var som tog sådan tid. Situationen hade nu nått lokal press, radio och TV. Naturligtvis blev en av nykterhetsivrarna intervjuoffer. Personen som var van att prata för den breda massan hade inga problem med det. Snarare tvärtom. Han tyckte att eftersom det var inför nyårsafton så måste det få ta lite tid att välja de utsökta tappningar som skulle förtäras. Hos andra i leden några kvarter bort började aggressionerna att gro. Lite puffande och ett och annat handgemäng. 

Klockan närmade sig 13.00 och den första truppen började långsamt trilla ut från butiken. Ord som äntligen och men nu då med ett och annat superlativ insprängt hördes när kön rörde sig framåt 78 meter i relativt snabbt tempo. När man såg på de kassar som bars ut så var det inte några större mängder. OK! Någon hade bunkrat ordentligt. En del irriterade som haft lunchrast fick moloket gå från kön utan att ha hunnit handlat något. 

Vad man nu inte visste var att skift nummer två skulle husera där inne till klockan 16.00. Kön nådde numera tre kvarter bort och sedan ned lika många kvarter till längst huvudgatan. Vid det här laget så började diverse TV kanaler och kvällspress dyka upp. Några av grabbarna på bänken intervjuades och dom tyckte att det hela var besynnerligt. Något sån här hade dom aldrig varit med om förut. Man ville ju bara ha tag i sin dagliga ranson. Den bitska stämningen i leden nådde här sin kulmen. Polis fick ingripa och försöka få ordning i leden. Klockan närmade sig 16.00 och två timmar till öppethållande.

Plötsligt fick någon den ljusa idén att det finns ju statliga monopol på andra orter med. Så de med bilar drog snabbt iväg. Andra valde kollektiva färdmedel. Polisen hade fullt upp med folk som försökte tränga sig i kön.

När skift nummer två började lämna lokalen så var personalen lite fundersamma över den låga omsättning man haft under dagen. Ett nytt bottenrekord. Försäljningen bestod mest av alkoholfria alternativ. Detta ska nog tillskrivas nykterhetsivrarna. När skift nummer tre väl var inne i butiken började pöbeln banka på fönstren att man göra tecken av att nu fick man öka tempot där inne. Det var fler som var törstiga och ville handla! Polis och ordningsvakter hade nu fullt upp att lugna ned den törstande massan. Strax före klockan 18.00 så började tredje skiftet sakta att ta sig ut från butiken. 18.00 stängdes dörrarna och några kvarter av besvikna konsumenter fich vända hemåt utan några tappningar. 

Nu har ju inte detta hänt och kommer förmodligen inte att göra det eller. Men håll med om att idéen är lysande och genomförbar. Frånsäger mig allt ansvar ifall någon skulle stjäla idéen rakt upp och ned och genomföra den. Kallas förmodligen uppvigling eller anstiftan till något. Du som läst detta har förmodligen skattat och fått en och annan tankeställare. 

Er Högvälborne från The Cave

Inga kommentarer:

Allergi

  Tränar på att vara ledig och lössläppt. Har gjort det förut. Men denna gång känns det liksom på riktigt. Vakna i lugn och ro. Sträcka på s...