lördag 25 december 2021

Juldagen, återvändardagen eller va?

 



Juldan! Den där dagen då allt liksom är överstökat. Eller inte? En del har kanske varit på midnattsmässa eller julotta. Kan någon förklara för mig varför man har sådana kyrkliga evenemang mitt i natten och i arla morgonstund. Allt tack vare att Maria en gång i tiden hade en affär med den där snickaren. Dessutom lyckades dom blåsa upp hela graviditeten och förlossningen där då dagens tideräkning startade till en hel religion. Allt byggt på en födsel i ett stall. Förmodligen skedde det hela nattetid där av midnattsmässa och julotta. 

En annan förklaring kan man kanske härleda till det tidiga bondesamhället. Man gick eller åkte häst och släde till kyrkan för midnattsmässa. Sedan hem till ladugården och allt ståhej där. Några pruttare innanför västen och så iväg till ottan. Låter också som en trolig hypotes. Myten och legenden lever vidare. 

Juldagen är liksom återvändarnas dag: Julafton hemma hos sina föräldrar och övrig släkt. Ladda upp med god mat och trivselgodis i kombination med paketöppning och en illa dold besvikelse över att julklapparna inte riktigt var vad man tänkt sig. Redan på juldagsmorgonen kan kalaset starta. kanske en lite klar efter frukosten. Sedan några telefonsamtal till alla gamla vänner som man via sociala medier månader i förväg planerat och diskuterat just juldagens evenemang med. 

Det kan inte mer än gå käpp rätt för 23,7% av dessa. Det finns liksom gränser för vad man tål och dom är väldigt individuella. Promillen slår liksom olika hårt. Om man nu gör beräkningen att 100% återvändare träffas. Då har man redan innan man klivit ut från förtältet ett svinn på 7,3% av deltagarna. 54,7% är för berusade och bör inte lämna förtältet. Problemet är att det vet dom inte om. Ännu!

De övriga 38% är rutinerade kommodsupare. Liksom van detta efter år av träning både på låg och hög höjd, Nu ska då alla iväg inklusive de som vid det här laget upphäver tyngdlagen och alla andra fysikens lagar med för den delen. Väl ute i den köldslagna juldagskvällen/natten känns allt riktigt bra. Även för de 54,7% som inte vet att kvällen kommer att gå fel. 
Dessutom kan det vara problem med transporter även om kollektivtrafiken är utbyggd. Så då har dom apostlahästarna kvar. Är det då nysnö så kan man av spåren tro att det är en bunt speedade River Dance utövare som varit i farten. Alternativt ett väldigt försenat första majtåg. 

Väl inne i någon lokal, kollektivt fordon eller liknande slår värmen till. Redan vid dörren så trillar 7% till bort. En och en halv timme senare så mår ytterligare 30% av dessa som mögelost i tropisk värme. 17,7% kommer att ha så kul och göra en massa dumheter som dom senare gör allt för att inte komma ihåg. De 38% som nu kan det där med festande dricker nu var tredje vatten. På det viset kan dom roa sig och betrakta sina ungdomsvänners dumheter och framfart. 

Så har det varit i mångt och mycket tidigare år. Den där pandemin som råder på sitt storslagna sätt har lagt sordin på hela ståhejet! En och annan snedseglare får vi räkna med. Men överfyllda lokaler med väldigt mycket intimitet lär man inte få skåda. Försiktighetsprincipen råder. Ett julevangelium i sig själv. Hade tänkt mig att besöka någon lokal denna kväll. Men har bestämt mig att det får vara.

Man får ta gårdagens minnen med sig till TV soffan och se någon gammal film som man sett ett antal gånger tidigare. Slötitta på den och tomglo på blåljus sidor på nätet. Förbannat trevlig kväll! Liksom!

Den Ocoole släppte en singel igår på diverse streamingtjänster. Låten gjorde mig upprymd och glad. Precis vad musik ska göra. Liksom slå ann någonting i lyssnaren. Om det sen är glädje, vemod, aggressioner eller vad som helst spelar mindre roll. Dessutom var det ett skönt avbräck från den mainstream som härjar i etern.

God Fortsättning önskar Er Högvälborne från The Cave


Inga kommentarer:

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...