måndag 18 maj 2015

Åkommor!

Tänk vilka roliga åkommor man kan dra på sig. Det sista som jag läste om nu är pad nacke, sms tumme, iphone arm och den gamla klassiska mus armen. Nya åkommor de tre förstnämnda. Naturligtvis har det med informationssamhället att göra. Hur ånga timmar spenderar man själv vid telefon, dator och surfplatta. Räcker det inte till så har man i de flesta yrken någon sorts form av datahantering. Tänk efter själv?

Man kan ju relatera många åkommor. Under mina år som kringresande gycklare så var nog gam nacke och bords synare vanliga åkommor. Gam nacken uppstod hos folk som arbetat hårt en vecka och sedan inmundigat tappningar. Gått på puben och vips gått in i väggen. Utbränd på någon timme. Satt oftast med ett sällskap med hakan vilandes mot bröstet. Uppvaknandet skedde med viss nacksmärta.

Bords synare då! Jo! Hittade ofta en intressant brödsmula heller något annat på bordsskivan. Lutade pannan mot bordet och navel skådade objektet tills någon ordningsman kom och avbröt den intensiva studien. Båda fallen avslutades i de flesta fall med rekommendation att ta en nypa frisk luft och kanske fundera på hemgång.

Som Ni förstår så är de flesta av dessa åkommor av övergående karaktär.  Inget nytt under solen liksom. Gam nacken och pad nacken har vissa saker gemensam. Förmodligen kan man också relatera de andra åkommorna också. Men det överlåter jag nog åt vetenskapen. Nästa it åkomma lär vara tids relaterad. Nu när den smarta klockan kommer att sitta på i princip varje arm. Ticks! Ryckig rörelse med klockarmen och ständigt kollande om det hänt något med puls, blodtryck och sociala medier. För att vitsa till det kommer det nog att kallas ticktack arm. Efter de klassiska klockljuden och ticks. Kom ihåg vart Ni läste detta först.

Här på Castillot lider vi inte av så mycket. Blir det för arbetsamt med något så kan man alltid sätta sig ner och tomglo. Håller man på med veden så uppstår vissa muskelära åkommor. Stelhet och träningsvärk. Botas genom liniment och tomglo. Även promenader med husdjur kan vara att rekommendera. Undantag sköldpaddor och annat som är tidskrävande.

 Politiker och tjänstemän lider av en annan nytids åkomma. Hjärnsläpp! Inträffar ofta när man gjort något som sett bra ut på papper. Verkligheten visar något helt annat. Då slår det till! Totalt hjärnsläpp! Ingen vill ta i det hela med tång. Ingen minns något. Ovetande undrar man hur det här gått till. Till slut brukar dock sanningen krypa fram och plötsligt så minns man. Naturligt vis finns det en plan B. Någon att skylla på. En målvakt!

Som Ni säkert förstår så är det vi som skapar alla dessa åkommor. Med god hjälp av teknik. Den som skulle underlätta våra liv. Sedan hjälper media till att sätta namn på alla dessa åkommor. Visst är det fantastiskt.

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...