lördag 2 november 2013

En skröna

Så har man då tagit en sväng i hembygden igen. Så här års runt Castillot händer det inte så mycket. Sommarstugeägarna och den numera bofaste ser man sällan till. Kallar dom numera för en filmtitel. Den onde, den gode och den fule. Vem som är vem vet jag inte riktigt. Men det känns rätt att kalla dom så. Deras fruar har döps efter Elsa Beskow till Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Hade dom varit nysvenskar kunde en av dom kallats för Tanzania! Heller från Delsbo Tant Härdelin! Sist jag mötte tanterna såg dom riktigt skadeglada ut. Min fundering då var om dom hade träffat Farbror Blå i lönndom och haft lite kuttrasju i någon lada. Uteslöt den funderingen och anade något jävulskap istället. Dom är liksom lite små lömska dessa religiösa människor. Dom påstår sig i alla fall vara det. Själv tvivlar jag skarpt  på någon Guds tro hos dom. Har är det Mammon och Egot som styr.
Gode grannen Bacchus var ordentligt i gasen denna morgon. Med en pumpa i ena handen och en Baginbox i den andra. Påstod att han läst något om något firande han aldrig varit på förut. Hallå Vin kallade han det. Försökte att upplysa honom att det var Allhelgonahelg och att det kallades Halloween efter engelskans All hallows’ even. Efter mycket diskuterande hit och dit kom vi i alla fall överens om att jag nog hade poäng i det jag sa. Men det var kul med Hallå Vin också sa han!
Sedan kom storyn som fick mig att le som en nedlastad klädhängare av metalltrådar fast upp och ner. Dansbandmusiker! Här ligger Ni i lä. Han hade träffat några jämlika den  gode Bacchus. Man hade tänt en massa ljus och av en ren slump så hade det tagit eld i en klätterställning. Nu höll dom till på en kulle och insvept i lakan. Man spökar ju ut sig också under Hallå Vin. Så där skuttade dom omkring på kullen Bacchus och hans jämlika. Iklädda vita lakan och med brinnande ljus samt en klätterställning som började se ut som ett brinnande kors.
En kulle syns ju rätt bra i små samhällen. Så bra att man på flyktingförläggningen såg det hela. Genast gick larmet om att KKK heller Ku Klux Klan fanns i närheten. Så larmet gick i förläggningen och alla samlades för att göra något åt saken. Inte som på den gamla goda tiden utan det var ju 2013 så en av flyktingarna fick fram en mobiltelefon och ringde berörda myndigheter. Migrationsverket, flyktingsamordnaren och naturligtvis polisen. Bacchus sa också något om att militära insatser även kan ha varit möjligt.
På kullen drack man vin och dansade bland brinnande ljus och den korsliknande klätterställningen. Det var vi som uppfann frigörande dans en gång i tiden påstod Bacchus. Inte helt omöjligt tänkte jag! Att sedan den harmoni som fanns på kullen plötsligt fick ett abrupt slut när blåljus och beväpnade poliser stormade upp på kullen. Följda av representanter från flyktingsamordningen och migrationsverket. Räddningstjänst dök också upp och släckte snabbt allt som brann. Så där stod dom nu i´klädda vita lakan som skiftade i blålilavitt från utryckningsfordonens saftblandare.
Sedan lastades alla in i piketer och fördes till Polisstationen. Händelsen sågs inte med blida ögon av flyktingsamordnaren som sa att det var ett mycket olämpligt tilltag att skrämma upp våra nysvenskar med att elda kors så nära en flyktingförläggning. Bacchus och anhanget förklarade att det var en klätterställning som råkat ta eld under deras Hallå Vin firande. Det hela var bara en olycklig händelse. Poliserna log lite i lönndom och tyckte nog innerst inne att det hela var lite småroligt påstod Bacchus. Man fick lämna de vita lakanen på stationen som bevismaterial A  och sedan blev dom fotograferade av Polisen. Aktad och dacktad påstod polisen att det kallades. Bara i fall något liknande skulle hända häromkring.
På flyktingförläggningen var dom fortfarande skärrade efter det inträffande. Flyktingsamordnaren skaffade fram en instruktionsfilm om svenska högtider. För migranterna var det som för oss andra att se terror på Elmstreet en Halloween kväll. Mest skrämmande var tydligen Lucia med iklädd vita lakan och brinnande ljus på huvudet. Tänk vad saker kan te sig olika i olika kulturer slöddrade Bacchus och tog en sista skvätt ur Baginboxen innan vi skilldes åt!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...