lördag 17 augusti 2013

Två veckor i ottan!

Så har man då surfat in på en ledig lördag. Två veckor sedan man återgick till det tillstånd som kallas dagligt värv. Medger att väckarklockan låter lite mer illa nu, än vad den gjorde innan semesterperioden. Så mitt problem ligger just nu i att fixa till någon sorts dygnsrytm. Den med betoning på rytm. Svårt liksom att tycka att det är trevligt att kliva upp 03.40 liksom. Den tidpunkt då man absolut sover allra bäst.  Så ser även kommande vecka ut. Så mitt liv får väl då bestå av tidiga mornar och tidiga kvällar ett tag till.

På Facebook far en del av mina vänner och byter den så kallade profilbilden med jämna intervaller. Vad är då en profil. Jo! En profil är en avbildning i två dimensioner, material format så att genomskärningen har en speciell form (lika över hela materialets längd) eller ett ansikte eller ett djur så som det ses från sidan. Ordet används också i överförd bemärkelse, såsom i gärningsmannaprofil. Sedan kan man lägga till några begrepp. Så som Ansiktsprofil. Grafisk profil. Gärningsmans profil. RFSU Profil (en kondom). Detta skrev jag bara för att ställa till med lite griller i eventuella läsares hjärnor.

Inte nog med att man skall kliva upp i ottan. Dessutom har det blivit lite skillnad på temperaturen utomhus. Det är inte längre tvåsiffrigt. Detta i kombination med nästa veckas skolstart. Kommer att leda till den årliga förkylningsperioden. Inte så konstigt alls. Här kommer pleti och kreti inramlande på en och samma gång. Bakteriehärdar från olika delar av landet träffas och mutationer uppstår. Är nog ganska raffinerande att tänka på hur bakterier liksom muterar och förökar sig. Bakterier är encelliga mikroorganismer utan cellkärna och andra membranomslutna organeller; de har dock ribosomer. Bakterier räknas till prokaryoterna som även inkluderar domänen arkéer. Bakterier är vanligtvis ett antal mikrometer långa och väger ett antal hundra femtogram. Bakterier kan ha ett varierande utseende, bland annat formade som sfärer, spiraler (helix) eller stavar.

Studier av bakterier kallas för bakteriologi och är en gren inom mikrobiologin. Bakterier kan hittas i alla ekosystemjorden, i varma källor, bland radioaktivt avfall, i havsvatten och djupt ned i jordskorpan. Vissa bakterier kan till och med överleva i extrem kyla och i vakuum. I genomsnitt finns 40 miljoner bakterier i ett gram jord och en miljon bakterier i en milliliter färskvatten. Bakterier utgör en viktig länk i näringskedjor, ett exempel är kvävefixering från jordens atmosfär. De flesta arter av bakterier är fortfarande okända för vetenskapen. Orsaken är att de flesta bakteriearter inte kan odlas i ett laboratorium därför att deras tillväxtförhållanden är okända. Vissa bakterier växer enbart under särskilda betingelser. De finns i de mest extrema miljöer – i svavelsprutande undervattensvulkaner med temperaturer över 100°, i heta källor på Island, i saltgruvor och i saltsjöar som Döda Havet, till och med på styrstavar i kärnreaktorer.

Uppskattningsvis finns det 10 gånger fler bakterier än människoceller i en människa, där de flesta bakterier finns i tarmen och huden. Trots att de flesta av dessa bakterier är ofarliga kan de orsaka infektioner.

Nu är det fan i mig dags att runda av och gå ut för att göra något medans man är frisk. Förkylningen kan slå till när man minst anar det!!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...