torsdag 28 mars 2013

Glad Påsk

Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar , en sed som har uppstått under 1900-talet i Stockholms villaförorter och som kan förekomma på olika dagar under påskhelgen i olika delar av landet. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Ibland kan seden också innehålla penninginsamling till välgörande ändamål.
Inom
modern asatro använder man istället denna asen Tors dag till att förbereda vårblotet. För vissa får det skära då syfta på den bleka ansiktsfärg Tor ådragit sig under vinterhalvåret. Dagens "häxor" associerar även färden med rening, i så motto att den eld som erbjuds i Blåkulla kan befria dem från den klåda, som vissa kvalster med "skärtor" likljudande benämning orsakar.
Själv  funderar jag stark på att vandra runt i bygden. Utstöta visa vårliga läten och knacka dörr samt erbjuda mig att hjälpa till att dricka upp påsk spriten. Tror inte att det kommer att funka så där klockrent som man skulle vilja. Närmaste grannar har just nedkommit med årets modell av barn. Nummer sju i ordningen. Jo! Det är dom som håller medelåldern i byn vid något så när schyssta siffror. Sedan kommer tre vise män och deras fruar. Vet inte riktigt vad dom har för förhållande till påsken. Men misstänker att man kommer att tillbringa några timmar i de frikyrkliga lokalerna. Lite längre upp i byn så finns kanske möjligheterna att få sig en stänkare. Fast lite väl långt att gå för lite sprit så jag stannar nog hemma.
I går nämnde min bättre hälft något om att slänga ut mattor och städa. God ide. Ut med vinterdammet genom fönstret. Ruska skiten ur mattorna och häng upp på vädring. Sen i väg för massage och handel inför stundande helg. Här skall man vara ledig så det står härliga till.
Glad påsk på Er!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...