fredag 2 november 2012

Fyra nyanser av grått

Grå dag! Får mig att känna melankoli samtidigt som jag pendlar mellan E-moll och D-dur. Känner mig dessutom i gott sällskap med dom tonarterna. En av mina gamla vänner blir lite äldre idag. Döm om min förvåning när jag upptäckte att han inte riktigt är lika gammal som mig. Vips! Så slog åldersnojan till. Har jag förberett mig för pension? Vad ska man berätta för barnbarnen? Vilka filmer kan vi se tillsammans.
Rusar runt bland bodarna och kollar vad jag har undanstoppat. Rollator Check, Käpp Check, flera stycken, Gungstol Check. Verkar lovande så här långt.
Trenderna kan ju svänga men jag visualiserar en bild av mig med basker och en grå hästsvans. Glasögonen långt framskjutna på nästippen. Med käpp och en lite knarrig stämma. Precis så där schysst som man kan tänka sig i en svensk dramaserie. Så var det där om vad man ska berätta för barnbarnen. Vad är trovärdigt i deras värld. Kan man ta den om hur man handlade ett och två öres kolor på kiosken hemma i byn. Kanske nämna hur mycket man fick för en krona. Berätta om alla småmynt ett öre, två öre, fem öre, tio öre, 25 öre och så den sista som försvann 50 öringen. Kommer dom att skratta? Tro att man diktar upp en historia? Har sparat en bunt såna mynt också! Förstod att här kommer dom till sin rätt.
Förmodligen så blir dom lång i ansiktet och säger att man är från en annan tid. Den svartvita! Det har förövrigt min son redan talat om för mig. Svartvitt ja! Fixar dom en rulle (heter det så nu när det gäller film?) med Bröderna Marx eller Charlie Chaplin. Tveksamt! Svartvitt mot morgondagens 3D-BlueRay-7.1-allt vad det kommer att kallas. Tacka vet jag Teaterbåten. Där jävlar var det statister och skådespelare och inga datoranimeringar. Tror inte ens det ordet var påkommet då.
Så här har det nog varit i alla tider. Förmodligen värre när det gäller utveckling. Hastigheten har eskalerat när det gäller teknik. Efter krigsslutet 1945 så har det banne mig hänt revolutionerande  saker. Så man får nog nöja sig med att klinka på gitarren, gå promenader med hunden och käppen. Med knorrig röst säga –Inte var det bättre förr. Men vi hade ett öres kolor!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...