Tränar man hjärnan när man ser en komedi, hör ett skämt eller ser på stand-up-comedy? Ja, faktiskt! En komikers främsta knep är att skapa nya kopplingar mellan våra hjärnceller.
Våra hjärnceller skickar information kors och tvärs mellan varandra hela tiden. När en tanke bildas i hjärnan uppstår ett slags spår mellan de inblandade hjärncellerna. Om sedan samma tanke tänks ännu en gång trampas stigen upp och tankespåret blir starkare. Det blir då mycket lättare att tänka just den tanken igen.
För att hjärnan ska utvecklas behöver vi tänka nya tankar, så att nya spår skapas och nätverket byggs ut och blir större. Det är just det den mesta formen av humor bygger på – en helt ny tanke. En komiker leder oss ofta in på en invand tankebana för att sedan göra ett oväntat tvärkast som ger våra hjärnceller hisnande karusellturer och kullerbyttor innan de hittar rätt. Vi skrattar – och hjärnan njuter. Vi har just upptäckt ett nytt slut, en ny lösning eller ett annorlunda svar – och blivit lite smartare.
Med alla våra nya kopplingar och tankebanor har tankarna många fler vägar att välja mellan. Om vi stöter på hinder eller problem kan vi då lättare hitta alternativa sätt. Vi kan tänka större och mångsidigare, se saker ur olika vinklar, skapa nya idéer och drömmar – och hitta helt nya, smarta sätt att ta oss dit.
Kreativitet är förmågan att skapa något helt nytt. Det kan vara att kombinera sina erfarenheter till en ny idé, att hitta en oväntad lösning på ett problem eller att se något ur en annorlunda vinkel och kunna skapa konst eller produkter utifrån det.
Om vi ser oss som kreativa eller inte beror till stor del på hur vana vi är vid att tänka kreativt. Kreativiteten är fullt möjlig att träna upp. Det kan vi göra genom att tänka nya tankar. Varje gång vi tänker en helt ny tanke skapas nämligen nya kopplingar i hjärnan. Det gör att nätverket av möjliga tankar byggs ut. Ju mer utbyggt tankenätverk man har, desto lättare är det att komma runt hinder och upptäcka nya vägar, vinklar och lösningar.
För att få fart på kreativiteten behöver vi också kunna hantera vår inre kritiker. Det är den del av oss som tycker att våra idéer är alltför tråkiga eller konstiga, och som därför stoppar nya tankar innan vi ens hinner tänka färdigt. Många av oss har en vana att blockera nya tankar så snabbt och automatiskt att vi knappt hinner märka att vi var på väg att få en idé. Att bryta det här tankemönstret är viktigt för att kreativiteten ska kunna utvecklas.
Vi kan kombinera kreativitet med logiskt och kritiskt tänkande (det är rentav nödvändigt att göra det). Men vi kan inte vara kreativa och kritiska samtidigt, då blockerar vi oss själva. De kreativitetsövningar som finns syftar just till att frigöra kreativiteten utan att tänka kritiskt. Det kritiska och logiska tänkandet kommer in senare, när vi har fått en rejäl idébank att utgå ifrån!
Intressant tänk! Inte sant!
Er tänkande Högvälborne från The Cave
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar