torsdag 2 juli 2015

Tjafs!

Det blev varmt. Värmen liksom kom som en befriare. Vi nordbor hade misströstat en längre tid. Gått omkring och rabblat mantrat "vart är sommaren" i oändlighet. Just igår slog den till. Liksom svepte in oss i kladdiga kläder. Fyllde badstränder och uteserveringar. Många suckade och klagade.

Jo! Vi är så vi nordbor. Det är aldrig riktigt bra. Verkar som vi trivs när vi får klaga på något. Gadda ihop oss. Tycka lika. Om ett halvår jämrar vi oss över kyla istället. Så njut för fan av dessa varma dagar. It´s gonna be cold!

Själv har man förvärvsarbetat klart för den här veckan. Tre arbetsdagar återstår. Sedan intjänad ledighet. Så är det ju faktiskt. Man drar ju ihop sin egen semester. I fall någon inte visste det.

Ramadan är det också. Fick erfara det i för går. Nu är jag inte någon stor begåvning på religioner. Tycker att folk får tro vad dom vill bara dom inte landar in mig i det hela.

Ramadan är den månad under vilken Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka och ha sexuell samvaro, från soluppgång till solnedgång (Koranen 2:183-187).

Vad ska man tro. Låta bli att äta och dricka i sommarvärmen! En hel månad? Klart som korvspad att man börjar se syner då. Frågor som dyker upp. Föds det några muslimska barn i mars/april? Räknar ut att det borde bli då i såna fall. Har ingen statistik. Men i såna fall är någon inte rättrogen. 

Nog om religion. Finns annat skoj. Alla turister som är i farten. Idag har man stött på danskar, tyskar, holländare. Sett några som tillbringar ledigheten på en cykelsadel. Några som trsslat in sig i en uteservering. Några som supit omkull. Svensk sommar. Man jublar.

Husets härskare har visat sig vara en härskarinna. Namnet Jocke föll därför bort och det blev en Yoko. Egentligen skulle det nog kanske varit Joxo för att få med något sssss ljud. Har begåvats med en liten fotboll som hon dribblar med. Zlatan kommer i skymundan.  

Vet att jag är ledig i tre dagar nu. Njuter av en kall Breznak och en wirre. Kunde varit sämre. Imorgon skall jag dräpa getingar igen. Har en tyst överenskommelse med dom. Om Ni håller Er där inte jag ska vara så är det OK. Annars så utrotar jag hela nybygget. Hårt liksom men funkar. Vem vill ha en getingpulla stor som en boxboll på sin arbetsplats? Ingen kan man tänka.

Sen skall en gran falla för motorsågen. Inget emot den. Men den har vuxit där i 35 år. Börjar liksom breda ut sig. Dessutom är den norsk. Inget ont om Norge. Snarare tvärtom. Dom är inte med i EU. Smarta typer där. 

Hade velat varit på Rosehills ikväll. Men man styrde tryggt genom den sommarvarma hälsinge natten. Syrenerna blommar fortfarande och de blå bergen blir allt blåare. Månen lyser och sommarnatten övergår sakta till sommarmorgon. Själv ska jag försöka att sova ut ordentligt i dag!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...