måndag 15 juni 2015

Gyllene pissoar

Jordgubbar och risgrynsgröt! Känns som man blandar midsommar med julhelg. Märklig känsla. Svår att greppa liksom. Lika märklig som den då jag och en polare på 70-talet käkade surströmming på julafton i ett hyreshus. Märkliga reaktioner från grannar och de som tomtade i kvarteret. Förmodligen den mest anarkistiska handling jag genomfört någon gång! Låg nog på stort minus hos grannar ett tag. Men alla bra hyss, ja dom snälla då! Brukar bli bra historier sen.

När man ändå är inne på såna här hyss heller dom kanske kallas för practical joke när man gör dom som lite äldre. Roliga såna är när dom på Chalmers svetsade fast spårvagnar i rälsen. Heller bytte ut skyltarna i Göteborg till Ankeborg. Ett annat sätt är att köpa en parkbänk. Bära omkring på den. Bli stoppad av polis och visa kvitto på att man verkligen har köpt den. Sedan ringer man runt till sina vänner och ber dom ta offentliga parkbänkar och gå omkring med.

Vi var inne på något liknande. I Gamla Stan Ljusdal. Hette Södra Järnvägsgatan då! Fanns en pissoar där. En sån där spygrön som luktade urin året om. Mest på våren när solen värmde upp allt som tömts där under vintern. Behöver inte tillägga att det var ett tillhåll för dom som hade lite problem med alkoholen. I vilket fall som helst så fick vi för oss att vi skulle förgylla den. Med guldfärg. Liksom piffa upp det hela och sedan en snygg skylt med texten "Den gyllene pissoaren" och en pil som visade riktningen. Vi insåg att detta bör man nog göra nattetid. I skydd av mörkret. Idéen var som jag ser det nu, lysande! Problemet var att den enda med kontanter på fickan var jag. Och sprayfärg, guld metallic var fan i mig inte billigt då heller. Till x antal kvadrat så krävs det en massa sprayburkar. Kanske lika bra att det aldrig blev av. Men i min fantasi så så står den där som en turistattraktion. Det gäller att skapa Yngve Frejs minnen lite överallt.

Nu sköter ju politiker och tjänstemän i den här kommunen sånt själva. Skillnaden är att deras hyss betalas med skattepengar. Hade vi målat denna pissoar hade vi förmodligen åkt på böter och en massa andra åtgärder. Idag finns det ingen pissoar alls i kommunen. Det kostar 800 spänn att slå en drill offentligt. Den som får en sådan bot i näven skulle ha varit glad över en gyllene pissoar.

Söndag igen!Halsen känns rätt

Fantastiskt! Äntligen fick vi till en repedition utomhus. Solen gav oss D vitaminer och en schysst bonnbränna på armarna och ansiktet. Hela settet två gånger. Grannskapet fick gratis musik under dessa timmar. Det ekar rätt bra här mellan bergen. Misstänker att någon Järvsöbo tog svängen förbi Stenegård för att kolla om det var något evenemang där som inte annonserats.

Om vädret hade varit annorlunda idag så hade man nog tagit en promenad i grannskapet. Kollat om någon nynnande på någon melodi som vi spelade igår. Kanske satt sig undermedvetet. I vilket fall så kom en av byns innevånare farande på andra sidan tjärnen i traktor! Om han hade något ärende heller bara var nyfiken vet jag ingenting om.

Undvek TV och Cruising igår. Vara sig långa utdragna kungliga bröllop heller långa utdragna bilköer intresserar mig. Det sistnämnda vet jag inte riktigt vad det har för funktion. Kanske en undanflykt för några att dricka sig berusade och lukta på avgaser! Märkligt fenomen! Bröllop förstår jag lite av. Men när det samtidigt blir en uppvisning i modé och refererat av någon kunnig i ämnet då blir det lätt irriterande. Låt dom gifta sig i lugn och ro.

Halsen känns rätt OK idag. Brukar vara strävt och hest efter en massa timmars gastande i mikrofon.
Kan vara så att man får bättre syresättning utomhus. Vad vet man? Drar mig till minnes 90-talets rökiga pubar. Ofta med taskig ventilation. Om det överhuvud taget fanns någon. Är man då i det närmaste två meter så vet ju alla vart röken samlas. Så man fick nog i sig en par limpor cigarretter per kväll. Hesheten var ett faktum. Dessutom alla kläder som bara var att slänga. Leve rökförbudet på krogarna.

Kollade på Neil Young efter repet. Rust never sleep turnén. Mannen har nog det lortigaste gitarrljudet i rockvärlden. Övergick till Creedence och insåg att trummis och basist var dom som höll ihop bandet då det begav sig. Att sedan Fogetry blivit en lysande itarrist är en annan historia!

Kattunge på språng!

Strålande sol denna morgon. En sån här morgon då man sovit ut ordentligt. I morgon kommer det en till sån. Lyxtillvaro på något sätt, då det inte är intjänad ledighet än. Några veckor kvar dit. Man håller ut.

Gårdagen regnade bort. Lika bra det. Fick en lazy day som bara gjorde gott. TV soffan och några filmer. Vet inte vad jag ska tycka om nya Jönssonligan! Påminde om Ocean11. Det gjorde aldrig Gösta Ekman. Han hade en ständig plan och så fick man skratta då och då. Taskigt med humor i den nya.

Castillots nya familjemedlem har börjat röra på sig. Envis liten krabat inne på sin fjärde vecka. Lagom nyfiken så tar den sig ut på de stora ytorna. Gnäller lite och den beskyddande modern svarar någonstans. Just nu är det mest skyddade stället under bokhyllan. Bits gör den också. De sylvassa små gaddarna känns ordentligt i fingertoppen. Sedan har den också upptäckt att med sina klor kan den fästa sig i exempelvis människohud. Undrar hur detta kommer att bli framgent. Väckt mitt i natten av att foten blivit massakrerad heller ett starkt kurrande i högra örat samtidigt som det snuttas på örsnibben. Kattungar är besynnerliga väsen.

Gräsmattan! Sommarens fysiska arbetsmoment. Den växer så att man i princip kan se det. Bränsle finns till klipparen och måstet hänger över mig. Grundprincipen är ju att man inte ska ha större gräsmatta än att frun orkar klippa den. Sen måste jag ju rycka in mellan klippningarna och som bättre hälft ställa upp. Finns mer måsten också. Rabatten skall rensas från ogräs. Ett sånt där jobb som gör en en sprudlande glad. Altanen skall oljas! Listan växer!

Kändisar trillar av pinnen. En efter en. Idioter spränger bilar och tar unga flickor av dagar. Att kändisar dör av ålderdom är liksom naturligt men det ramlar bort legender. Sånt får man acceptera. När det sedan är regelrätta avrättningar/mord då är det för jävligt. Sånt hoppas jag att vi alla är emot oavsett politiskt inställning. Etnisk bakgrund etc! Att det sedan skapas fördomar är inte heller konstigt. Men det har hårdnat där ute. Läste någon artikel i någon press om att det finns kvarter där våra myndigheter inte ger sig in. Svenska ghetton har blivit en verklighet. Det skrämmer en aning.

Glädjande är att det gick att genomföra en sex timmar lång repetition utomhus. Man är glad att man bor som man bor. Skall genom byn idag så får väl se om någon stoppar mig och rygg dunkar heller skäller ut. Det ekade frisk mellan bergen! Sviter är lite ömmande fingertoppar. Får göra en Arne Tammer! Ta en kvart om dagen. Klämma fingertopparna mot gitarrsträngarna. Dessutom har jag fått i uppdrag att lära mig några Neil Young låtar. Spela dom är det minsta bekymret. Problemet är hur man sjunger dom. Liksom göra låtarna till sin rätt! Karln är ju oefterhärmlig. Ska den som ger sig.

Ha en hyfsad dag där ute. Det tänker jag ha!

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...