måndag 1 juni 2015

Juni

Man hade hoppats på sol, fågelkvitter och en bra promenad. Istället vaknar man till regn som smattrar mot takplåten. Känner mig engelsk. Lord Waterdrop heller något i den stilen. Kanske Sir låter bättre. Får en enorm lust att lyssna till Loving Spoonful och Rain on the roof. Kanske inspireras och skriva en egen regnlåt. Less blir man och efter att hela helgen suttit bakomen ratt och sett dessa Mary Poppins figurer med paraply så är man helt off.

Slipper ratten idag. Skall förkovras. Sista delan i EU,s fantastiska påhitt YKB. I och för sig en god tanke. Men EU,s goda tankar har mer än en baksida. Säger det igen. Jag röstade nej då. Då när det var folkomröstning. Apropå omröstningar och politik så håller ju Kjell Stefan Löfven på med något nytt vansinne. Ta pensionspengarna och reparera järnvägar. Hur tänkte man här? Kortsiktigt. Jodå! Röstade inte på dom heller.

Grannen har planterat ut 430 ällingar. Knappt hade dessa börjat utforska tjärnen. Simma omkring lite utforskande. Bekanta sig med omgivningarna. Då slog en av våra kattor till. Släpade stolt hem en andunge. Baxade in den genom kattluckan. In på hallgolvet. Allt till kära fruns belåtenhet. Nja! Nu överdrev jag. Levde gjorde den så att hon fick göra en expedition ner till vattnet med den. Där huserade ett helt skafferi med andungar. Ett 50 tal utplacerade på vår sida. Försök att blockera kattluckan. Men listiga som våra kattor är så plockade dom bort alla hinder. Inga andungar på hallgolvet denna morgon.

Det här regnandet ställer till det. En massa thingstodosomeday blir ogjorda. Skjuts på framtiden. Irriterande. Dessutom har den där listan en tendens att öka allt efter som. Finns förmodligen de som jublar över regn också.

Så börjar alltså Juni månad 2015.  I bondepraktikan står följande:
Följer på en våt maj en våt juni, kommer sannorigt en våt sommar.
Åska denna månad förkunnar en regnig sommar, men en rik skörd.
Om nordlig vind ofta blåser, kan man hoppas på ett gott år.
Juni motsvarar i fråga om väderleken i allmänhet december. Är juni mild och våt, blir även december sådan.
Regn midsommarafton är alltid långvarig. Bed om regn före midsommar, efteråt kommer det nog din bön förutan.
Sådan väderlek är fyra dagar före och efter sommarsolståndet (den 21/6), sådan blir den ända till Mikaelidagen (den 28/9)

Släng Er i väggen. Nu ska dansas soldans!


Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...