lördag 2 maj 2015

Maj utan demostration

Första maj ramlade förbi som den aldrig funnits. Det viktiga här på Castillot var att läsa av elmätaren. Man har blivit en sån där nagelbitare. En som kollar och jämför med tidigare år. Märks liksom att man blivit medveten om att el är inte något billigt inte. Annat var det när man som liten parvel hade kronor som man stoppade i mätaren. Så hade man ström i x antal timmar/dygn etc. Detta system skulle med all säkerhet inte fungera ide utan kortläsare. När detta plockades ner försvann också yrket "Kronpelle" Ja! Det var den person som åkte runt i byarna och tömde elmätarna på kronor. Låter som om det var fruktansvärt länge sen. Det var det ju också. På den tiden då en familj kunde leva på en enda lön.Farsgubben har berättat att han försörjde oss med en tusenlapp i månaden. Hyran för vår fyra rums lägenhet var hela 99 kronor. Inte ens tio procent av månadslönen. Motsvarande siffra idag skulle innebära runt 2000 kronor för motsvarande yta. Vart tog hyresgäst föreningen vägen?

Osökt hamnar man ju på första maj tal. Nu hörda jag inga och lika bra är väl det. Samma trams som vanligt och kasta skit på tidigare regering. Försök att andas och utstråla någon optimism inför framtiden. Vet inte om någon lyckats med det skådespeleriet. Ytterst tveksam. Kanske man ska slänga in en talar med utpräglat Tourettes syndrom. Intressant tanke! Mitt i det välskrivna talet kommer en harang med svordomar och könsord. Vips så har man skapat den Per Albin anda som försvann med de gamla proletärerna. Ser tidningsrubrikerna framför mig. Verbal framgång av och så namnet på talaren.

Nu vet vi ju att detta kommer inte att ske. Knäsatt politiker sitter. Inget ont heller gott i dom. Bara det att ideologierna har utjämnas. I slutänden så handlar allt om pengar och ingenting annat. Mammon har segrat.


Själv har jag startat sjätte maj rörelsen här ute på Castillot. Det är den dag då jag bjudit in några av kommunens politiker och strateger för ett strövtåg i hembygden. Vi kommer att vandra runt. Diskutera infrastrukturen här ute i skogarna. Hur alla hjälps åt för att kunna ha en dräglig tillvaro fast man valt att leva på sidan om. Ingen miljömupp är inbjuden. Dom är ett typiskt storstadsfenomen. Riktiga motvalls politiker. Vart tog parollerna "Hela Sverige skall leva" etc vägen. Kanske ska man sjösätta eken också och ro en sväng här på tjärnen. Bevakad av media. Castillots motsvarighet till Harpsund.

Nattens busskörning gick i lugnats tecken. Nästan så att man somnade av den tystnad som rådde där på småtimmarna. Piggnade på mig då varningsblinker mitt i naturen väckte min uppmärksamhet. Ett stycke älg modell fjolårskalv hade frontat med bil och släp. Kort beskrivning av situationen. Där borta var en del av kroppen och där borta var en del av kroppen och där borta var en del av kroppen och där borta var en del av kroppen! OSV! Ingen vacker syn. Men springer man ut framför 50 ton så blir det så. Dyger nog inte till annat än åtelmat den kalven.

Under min nattliga hemfärd så träffade jag på en av älgkalvens kusiner. Gick över vägen i eget majestät. På lämpligt avstånd dessutom. Förmodligen hade den varit ner till sjön. Druckit sig otörstig och vänt tillbaka till den skyddande skogen. Längre upp i byn så skuttade Bambi med fästmö efter vägkanten. Får nog ta ett snack om viltstängsel också med de lokala politikerna.


Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...