fredag 3 april 2015

Långfredag!

Långfredag! Smaka på ordet. Inte låter det speciellt trevligt inte. Dessutom är den inte längre än andra fredagar. Här är det religionen som ställt till det. Klart som bara den att det blev än lång dag. Man skulle liksom gå omkring, vara finkläd och plågas av sorgsen musik från radion. Inte en affär, krog heller något som lättade upp stämningen fick vara tillgängligt.

Bondesamhället i ett nötskal. Vi som är uppvuxna i skärningspunkten till industrisamhället kommer ihåg detta. Inte ens sjörapporterna i radion var sig lik denna dag. 1969 ropade industrisamhället att nu får det banne mig vara nog med sörjande. Upp med krogdörren och halleluja vad gott det är med en heller fler stänkare denna tråkdag.

Dags dato en bit in i det så kallade informationssamhället så är långfredagen vikt åt helt andra saker. Det närmaste sörja som man kan komma är nog issörja. Den där som kommer upp å man borrar hål för sina angeldon.

Hur ser en modern långfredag ut då. Tja! Lite ömse! Har surfat runt på sociala medier, bloggar medmera. Tror inte det finns något schema att gå efter. Men man kan ju spåna.
03.57 Väckarklockan ringer.
04.13 Kaffegök, tandborstning nersköljas med Jäger!
04.50 Väskan packad och en till Jäger.'
05.23 Angeldonen på plats. Elden tänd. Sittplats ordnad och en wirre.
05.57 Allmänt surr runt elden. Konsonanterna ligger fortfarande rätt i munnen. Fällning på två angeldon.
06.07 Primitiva danser utförs runt de gäddor som lekt färdigt i vikar och vass.
06.45 De första konsonanterna har trillat bort från uttalet.
07.12 Vad i helvete skulle allt starta så tidigt för. Bädda ner sig på en fäll och snabb insomnang.
12.27 Uppvaknandet. Opps! Är klockan så mycket. Stänkare och en middagspink. Grillning och öl!
12.54 Konsonanterna försvinner igen liksom balanssinnet som börjar ställa in sig på vågrät.
13.58 Samla ihop alla angeldon samt medhavda attiraljer.
14.10 Mot lokala puben för after angling. Alla luktar lägereld och gammelfylla.
16.00 Hemma igen för en tvagning och käk. Mer öl.

Så fortsätter det så den nästkommande dagen är nog den som skall kallas lång. Kolla gärna runt i din omgivning imorgon. Räkna alla små sälla själar som du ser. Lägg upp ett diagram och kolla några lördagar framgent. Då först förstår man långfredagens innebörd.

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...