lördag 27 december 2014

Kallt som bara den!

Just nu så sitter man med ryggen mot den värmande braskaminen. Det är inte kul med kylslagna dagar som kopplar greppet och håller en fast. Vi nordbor är i och för sig härdade men det tar på våra krafter. Har inga minnen av att det var så här när man var mindre. Förmodligen hade farsgubben redan varit uppe och eldat överallt innan man som kravallknott heller tonårsplös stigit upp. Här på Castillot är det ju jag som är åldermannen nu. Så det är väl bara att pallra sig upp för att värma huset.

Investeringen i en luftvärme pump med epitetet “Nya Norrlandspumpen” Håller inte vad reklamen lovade. men väl Råd & Röns test. Den jobbar fortfarande vid –25 fast den ger nog inte så mycket tillbaka. I testen klarade den –30 och i reklamen utlovas –40. Dom där sista tio graderna är ren nonsens. Floskler skulle man lugnt kunna säga och inget annat. Just nu –24,1 och pumpen ger varmluft och med hjälp av braskaminen är det 20,6 här inne. Man får vara nöjd.

Redan nu börjar man längta till april. Ni vet den där månaden då det börjar droppa från taken. För att nästa morgon vara ett bakslag med minusgrader. Fast det lovar hela tiden bättring. Sedan när maj kommer så vaknar vi nordbor till liv ordentligt. Dom som är riktigt lata och inte har något bättre för sig intar någon solig gräsmatta lägger sig ner på en filt och är allmänt lata och slöa. För oss andra betyder det vårbruk med ved inför kommande säsonger och annat trädgårdspyssel. Bonnbrännan får sig ett ansikte igen.

Ikväll stunder en stunds musikaliskt utövande. Gubbarna blir som grabbar igen. Toner som stoppar vardagen och åldrandet. Återstår att se och höra om vi kommer ihåg allt sen sist. Vem vet. Tror att man har någon sån där inbyggd artistdosa som startar upp bara man ser en mikrofon och hänger på sig ett instrument. Sedan kommer omfångsbegränsningarna. Fast man får väl hålla sig där man vet att man behärskar registret  något så när. Ta hand om Er ute i den bistra midvinter kylan.

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...