lördag 22 november 2014

Hur i !!!!

Lördag och ledig! Känns som man har en ratt fastetsad i ögonen. Många mil i novembermörkret. Slutfrågan är: Hur i helvete kör Svensson? Ta bara en sådan sak som vänstersväng. Alla vet att den är farlig. Extra farlig är den på 90 väg vid rusningstrafik. Men inte tar odödlige Svensson någon hänsyn till detta inte. Så här säger paragrafboken:

Enligt lagen måste en fordonsförare som ska svänga i en korsning förvissa sig om att det kan ske utan hinder för mötande trafik eller för trafikanter på den körbana fordonsföraren avser att svänga in på. Dessutom får fordonsföraren endast svänga i en korsning om det kan ske utan fara eller onödigt hinder för andra som färdas i samma riktning.

Om du som fordonsförare inte bedömer att en vänstersväng inte kan ske utan risk är det bättre att sväng till höger i korsningen och vända på en riskfri plats och sedan köra rakt fram i korsningen.

Om inte möjligheten finns att svänga till höger i korsningen kan man fortsätta rakt fram förbi korsningen till nästa möjlighet att svänga till höger och sedan vända och köra tillbaka och göra en högersväng. En del korsningar med mycket trafik har byggts om med en s.k Spansk sväng. Detta innebär att vänstersväng förbjuds och den som ska svänga vänster, först svänger av på en avfart till höger och sedan köra rakt fram genom korsningen.

Sedan har vi reflexen. Dessa osynliga individer som dyker upp som gubben i lådan fem meter framför ens fordon. Inte en sportslig att kunna stanna. Om det har något med outfit att göra är det beklagligt. Att bära reflex är en billig livförsäkring. Den som bär reflexer syns betydligt bättre och på längre avstånd än den som är utan. De flesta olyckor med fotgängare sker i tättbebyggda områden med gatubelysning. Därför gör reflexen lika mycket nytta i stan som på landet. Reflexer behövs året runt. Det är inte bara på hösten och vintern kvällarna är mörka, även under en sommarnatt syns man dåligt utan reflex. Det är även viktigt att använda reflexer så att man syns både framifrån och bakifrån.

För den vetgirige Trafikförordning (1998:1276)

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...