tisdag 4 november 2014

Tiggare utan gränser

Det är november i kvadrat utanför Castillots väggar. Här inne är det behagligt varmt. Nederbörd i form av regn. Fortfarande plusgrader. SMHI utfärdar klass1 varningar så man inte bara anar utan liksom känner det på sig att nu kommer den smygande. Vintern. Ett stort vitt monster som sveper in oss i decimetrar av snö. Liksom kväver oss lite i väntan på våren. Nu har den gångna sommaren varit så bra så att UV-strålarnas  verkan sitter kvar på vissa kroppsdelar. Liksom en lite mörkare nyans där. Vad gör man då i höstrusket. Jo! Man besöker sin granne Bacchus som efter fjolårets halloween tagit det väldigt lugnt. Numera fixar och donar han hemmavid. Uppfinner gör han också.

Nu senast så höll han på med en prototyp för “Tiggare utan gränser”! En öppen släpvagn med en gammal säng och internetuppkoppling samt en kortläsare. Så här inför de kommande kalla månaderna så hade han införskaffat frigolit och perforerad plåt samt en dieselbrännare. Visst sa han. Det kostar en del att iordningställa den här. Min första tanke kom farande rakt ut ur munhålan innan jag hunnit bita mig i läppen. – Men Bacchus! Detta kostar ju ett antal tusenlappar hur skall du få tillbaka pengarna. Jag menar en tiggare har ju ingenting. Hur ska du få dom att transportera släpvagnen. Förmodligen behöver den tillstånd också? Karln hade naturligtvis tänkt på allt. Eftersom det finns kortläsare på vagnen så går en viss procent av intäkterna in på hans konto. Vagnplatser har han skrivit till berörda instanser om. Sedan kostar det en del deposition. Där hade han skådad ett litet problem. Men eftersom intresset bland de tiggare som tillfrågats så gillade dom hans idé. Bara tanken att sitta varmt under tak var värt en del av allmosorna. Vagnarna skulle han mot viss avgift köra ut till berörda redan på morgonen. Hämta dom till kvällen. Dom som hade problem med husrum kunde följa med till uppställningsplatsen och övernatta i dessa vagnar. Säga vad man säga vill men karln har idéer. Han försöker genomföra dom också. Skall bli intressant att följa detta projekt.

Bakom ratten har det varit relativt lugnt. Den sista incidensen avlöpte minst sagt smärtfritt. En man med ICA kort och hans kamrat skulle åka till stora staden i öster. Två stycken biljetter ville han ha. Naturligtvis så säger kortläsaren “MEDGES EJ” Han förstår inte varför utan han har pengar på kortet. Vad bra säger jag. Här fungerar det inte. Men du har en bankomat där borta säger jag och pekar. Gå dit och ta ut pengar så väntar jag på dig. Som på en given signal såg han sig besegrad och tog fram pengar ur sin portmonnä i stället. Snacka om triumferande ögonblick bakom ratten.

Nu tänker jag i alla fall krypa ner under täcket igen och vakna om någon timme. Kväll/natt denna vecka. Ta det lugnt i klass 1 varningens tidevarv!

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...