torsdag 30 oktober 2014

Elfel

Det sprakar från kaminen. Luftvärmepumpen stannar och den underbara värmen från vedeldningen sveper ut och värmer upp rummen här på Castillot. Solen stiger upp över klacken och ser ut att kunna bli en hyfsad höstdag. Regnet igår morse ställde till det. Operation felsökning av el. Alla Ni som befunnit Er på en plats där glödlampan är ett måste vet hur detta känns. Man står där på andra våningen och plötsligt är det svart. Ordentligt svart. Nu gäller det att komma ihåg vart man placerat ficklampan. Naturligtvis en våning ner. Vart annars! Man famlar. Hittar spaljén att hålla i sig när man går nerför trappan. Inga katter i vägen. Genom hall och in i köket. Där på hyllan ligger den. Allt blir liksom lite enklare. Man vet vart man går och framför allt så ser man.

Snabbt fram till el centralen.  Aha! Jordfelsbrytaren har slagit ifrån. Men vad har gjort det. Fram med översikten på säkringarna och noterar på papper vilka som inte är i bruk. Fäller alla och slår på jordfelsbrytaren.  På säkring nr 26 vill den inte vara med. Så ut på altanen med ficklampan. Öppna upp några plankor och flyttar kontakter till ett annat uttag. In igen och kollar. Allt fungerar men inte säkring 26. Den utlöser jordfelsbrytaren direkt. Fäller den och startar upp igen. Allt fungerar. Ringer elektrikerna och talar om detta fenomen. Han kommer den sjunde för andra jobb så detta problem får också vänta till dess. Känns som att man är en god amatörelektriker just på felsökning då!

Att hantera saker kan vara rätt besvärligt mellan varven. Ta t.ex den period då tre vise män och deras fruar var i sitt essä. Naturligtvis hade dom rätt i sin sfär,. Fattas bara annat. Idag är dom mellan varven riktigt trevliga. Tog bara cirka tre år att tämja dom. Fas ett i detta är att vara så påläst i ämnet/sakfrågan att det inte finns någon tvivel. Fas två är att bemöta deras argument med ett leende och fästa blicken strax ovanför deras hjässor så att man ser intresserad ut. Fas tre är liksom själva knockouten. Då man triumferande skuttar omkring i ringen efter otaligt många ronder och returmatcher. Segerns sötma. Just när det gäller el är det mer två och trefas som är aktuell. Men principen är ungefär densamma. Ordningen på Castillot är återställd.

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...