torsdag 24 juli 2014

Upplopp

Det känns att man är på upploppet. Man ser liksom målsnöret där borta strax efter midnatt. Dessutom är det riktigt skönt att jobba eftermiddag/kväll just nu. Tog en liten promenad till brevlådan. Fram och tillbaka är det cirka 800 meter. På den sträckan i den värmebölja som ligger över oss hinner man bli svettig. Tur att det finns vatten så att man kan kyla ner sig till mer normal kroppsvärme.

Svettning, transpiration eller perspiration är en homeostatisk process där en salt vätska, svett, produceras av svettkörtlar i huden. Svettning förekommer hos däggdjur och dess funktion är att hålla nere kroppstemperaturen vid hårt arbete eller hög temperatur i omgivningen (termoreglering). Svettning kan även förekomma vid rädsla, nervositet, illamående och när febern går ned.

Svett hos en frisk människa saknar nästan lukt. Kroppslukt gynnas dock av mycket svett.

Eftersvettning kallas det då kroppen, oftast efter en längre stunds fysisk ansträngning, utsöndrar svett trots att man för tillfället inte anstränger sig.

Svett har ingen lukt i sig utan skälet till att man "luktar svett" är när svetten kommer i kontakt med de alldagliga bakterier vi har på huden. Det är kombinationen av de två som skapar en odör.

Detta är liksom bara en parantes. Kom bara att tänka på att vissa liktar mer än andra. Om det sedan är svettdoft heller överdoserad parfym. Så vet jag inte riktigt vad som är värst. Bara tanken på svettig fläskkötts doft blandat med någon ostsås eller någon som upptäck att AXE har en helt ny doft och sprayat över sig två tredjedelar av innehållet! Får mig att gå ner i golvläge. Åla förbi och flämta efter syre.

Nog om detta. Upploppet var det ju som var på tapeten. Hoppas att vädergudarna är på hyfsat humör de närmaste tre veckorna. Dom behöver ju inte gasa på som dom gör just nu. Utan mer så där lagom. Så att man kan göra något utomhus. Nu har jag en lite plan! I fall att. Finns lite inom hus fix också. Det nya varmförrådet. Där kan man stå i skugga och jobba. Skall skaffa material till detta. Sedan är det brädslagning av carport. Framsidan är den kritiska delen. Där ligger solen på till långt in på kvällen. Sen kommer parasiterna och avnjuter mitt blod. Så där har man ett problem. Har en myggdräkt men kan kanske bli så att man klassas som han i Bollnäs med brandhjälmen om någon får syn på mig. Risken är minimal här ute på Castillot men Murphy kommer säkert att ha ett finger med i spelet.

Kraxade igång mig lite mer under förmiddan. Fingrarna börjar också att lyda och minnet är fortfarande något så när. Så det blir nog hyfsat i slutänden. Tekniken provade jag helgen som var och den fungerade också. Så nu är det bara upp till mig att fixa föreställningen.

Semestergodis kom det också. I fall det blir för varmt heller  kanske en regnskvätt. Lite gammalt gubbgodis i form av Kalle Anka. Inte den Kalle som finns idag utan ursprunget. Tecknat av Carl Barks och serier från 52 till 53. Så nu fattas det bara att fylla på bland tappningarna så kommer semestern att vara fulländad.

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...