tisdag 15 juli 2014

Musik i radion!

När man lyssnar på radio nu för tiden så är det en jämn mainstream som passerar genom öronen. Oftast inget man reagerar på. Nått som ger en ståpäls och bestående intryck. Kommer det något som man tycker är hyfsat så nog fan spelas det ihjäl på max en vecka. Undantag är de program som Kalle Oldby och Lennart Wretlind har. Dom gräver och har en massa kunskap om och kring både musik och artist. En annan pionjär som det var länge sedan man hörde rösten på är Kjell Allinge. En man tillsammans med nyss nämnda Wretlind stod bakom program som Asfalttelegrafen, Eldorado och Tusen och en låt. Där man verkligen tog ut svängarna och levererade  musik både innan och utanför ramarna.

När ens musikintresse vaknade någon gång i mitten på 60-talet så fanns det två program. Tio i topp och kvällstoppen. Oftast var det samma låtar på båda listorna. Skillnaden var att Kvällstoppen spelade de 20 mest sålda i landet just då. Musikindustrin var liksom bara ett litet embryo som börjat växa till sig. Kvällstoppen gick sent på tisdagskvällarna. Kersti Adams Ray var programledare. Det startade 10 juli 1962 och upphörde tisdagen den 19 augusti 1975, då sista programmet sändes. Första listettan var "I Can't Stop Loving You" med Ray Charles. Den sista listettan var LP-samlingen Greatest Hits med Cat Stevens. Sverigetopplistan, som startade kort efter att Kvällstoppen lagts ner, är dagens motsvarighet.

Kvällstoppen listade de 20 mest sålda skivorna (enligt statistik från utvalda skivbutiker) varje tisdag i Sveriges Radio P3. Både album och singlar samsades i samma lista, men i slutet av 1960-talet upprättades en LP-lista där de fem mest sålda LP-skivorna listades vilket reducerade den ordinarie listan till 15 placeringar. Denna lista redovisades fram till september 1970 då man tog tillbaka det gamla systemet med 20 listade skivor. Från och med 1974 redovisades endast placering 1-10 i storleksordning, medan placering 11-20 redovisades slumpvis.

Under 1960-talet var det ett litet urval av 30 - 40 skivbutiker som redovisade sin försäljning i programmet, vilket kan ha lett till missvisande resultat. Fler butiker tillkom successivt. Under 1960-talet hade en skiva som tog sig in på plats 20 på listan sålt omkring 2 000 - 3 000 exemplar. Vissa låtar som var stora hits utanför Sverige, till exempel The Doors "Light My Fire" eller The Shangri-Las "Leader of the Pack" låg inte på listan över huvud taget. Under 1960-talet var vinylsinglar det dominerande formatet, medan LP-album dominerade på 1970-talet.

Där låg man då på pojkrummet och upptäckte musik. Det pågick en revolution i mitt huvud. Grupper som skramlade, sjung stämmor och ett och annat litet solo. Hela pojkrummet var en fantastisk konsertlokal. Tror inte det finns något motsvarande idag i radion. Närmast man kan komma är nog Spotify. Där finns topplistorna. Tyvärr är det inget som direkt tilltalar mig utan just bara mainstream. Produkter som drar in slantar till bolagen. Mjölkkalvar rent ut sagt. Undrar om det inte är dags för en ny musikrörelse igen. En som rör om i grytan och visar att det görs mycket bra musik utanför radiostationernas bakdörrar. Dom ska ju spela en viss procent lokalproducerad musik. Men görs det. Vart kan man upptäcka guldkornen någonstans. Spotify?

I sammanhanget kan jag nämna att det som fått igång mej de sista åren är de amerikanska sing/song writers som man kan hitta just på Spotify. Det sista som jag fick ståpäls av var Magnus Lindberg och Basse Wickmans tolkning av Brooklandsvägen. Innan den var det folkmusikgruppen Hedningarna som fick mig golvad. Just nu så lyssnar jag via SR Play på sommarpratarna. Där kan man få sig en och annan input som är bestående.

Radio Gävleborg vårt P4 gjorde för ett par år sedan ett tappert försök med att ha ett dygn lokal musik. Det var med viss spänning som man lyssnade. Visst där fanns ett och annat som man inte hör varje dag. Men i det stora hela så var det dom redan etablerade som fick utrymmet. Inget fel i att dom får plats men alla andra runt om i denna eters upptagningsområde. Skulle kunna göra en lista hur lång som helst över vad som fattades i det försöket!!

Glädjande nog så gör de nya grupperna runt om i länet några steg bakåt. Tar till sig morsan och farsans skivsamling. Ger helt enkelt fan i vad som spelas i Radio Rix, Mix megapol och alla andra mainstream kanaler. Kanske är det här den nya musikrörelsen håller på att växa fram. Något nytt. Något oberoende där man hjälps åt för att nå ut. Själv var jag för ung och feg förra gången det hände. Nu är man inte feg längre men förmodligen har bäst före datumet gått ut!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...