söndag 13 juli 2014

Morgonstund på nya altanen!

Äntligen! En uteplats där man kan ta datorn med utan att solen gör att skärmbilden inte syns. Inget fel på sol. Men det skärmen på en bärbar dator, surfplatta ska visa, blir i princip osynligt. Apropå osynlig. Vart tog sambafotbollen vägen? Jag menar Orlando, Garrincha, Didi, Vavá och Pelé? Grabbar som säkrade Brasilens första VM guld 1958 och lilla Sverige var värdland och tog dessutom silver. Sverige var liksom VM 94 uträknade från start och hade inget där att göra. Nacka Skoglund sjung “Vi hänger med” och det gjorde man. Ända till final. 94 Grävde vi guld i USA som tillslut vart en bronspeng! Inte illa av redan från start uträknade lag.

Själv minns man inte så mycket av VM 58. Följdeffekten av det var att när man spelade fotboll på gräsplan hemmavid. Så tog man alltid ett Brasilianskt namn. Pele´stod liksom högst i kurs så det gällde att vara på plats i tid. Så att man fick välja själv. Nacka Skoglund uttryckte sig med dagens mått mätt riktigt plumpt i radion. På frågan om vad han tyckte om sin back så svarade han –Han är bra alla gånger. Den negern! Undrar vad ett sånt uttalande skulle skapa för reaktioner idag, när inte Pippi Långströms pappa får vara negerkung. Agata Cristies Tio små negerpojkar får byta titel och ett bakverk plötsligt heter chokladboll?

Gårdagen ägnades åt att färdigställa den plats där jag nu sitter. Avrundade hela projektet med att inmundiga några kalla och god mat direkt från wokpannan. Just såna ögonblick som man bevarar djupt inom sig själv. Dagens projekt blir att gräva fram den utrustning som krävs när man ska spela. Något som bör göras nu och inte den dagen man ska ge sig iväg. Gäller att se till att allt fungerar och dessutom uppdatera sig själv lite grann. Hur det än är så finns det någon sorts grundrepertoar i trubadursvängen. Men det ärt liksom förbannat kul att sticka ut ned något som ger en och annan igenkänningsfaktor.

Tog ett snack med anduppfödaren igår. Hörde hur han kom åkandes på sin fyrhjuling med släpvagn lastad med säd. Hann brinner verkligen för detta. Tredje året som han föder upp änder. Så nu börjar det bli ett riktigt stort bestånd nere i tjärnen. Nu har dom även börjat kvacka. Så där karaktärsft som en populär serieanka låter. På något sätt ett rogivande ljud. Man lär sig skilja på läten. Är det bara lugn och ro där nere så hörs små belåtna kväkväkvä. Om det är något som oroar dom så låter det KVÄKVÄKVÄ. Mellan varven störs detta av gläfsande rävar. Något som skall elimineras under augusti månad. Dom har tydligen blivet för många igen. Följden av det är att rävskabben ökar. Den som har sett en hårt drabbad skabbräv glömmer det aldrig. Ett magert djur med små fläckar av päls om det nu finns någon kvar. Den stannar och kliar sig vartannat steg. Om ingen skjuter dom så går dom en mycket plågsam död till mötes.

Dagens uppvaknande bestod av att en av husets fyrbenta jägare stolt stod och jamade i hallen. Man har liksom lärt sig hur han låter då han vill visa hur duktig han varit. Dessutom vill han tydligen dela med sig av sin fångst. Mycket riktigt. Där låg den. Mitt på hallgolvet. Mjau, mjau låt Torsten. Ja! Katten heter så. Då han stolt visade upp sitt byte. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Men talade om för honom en gång till att  det är OK att du jagar. Men ta inte in dina fångster utan käka upp det utomhus. Så slänger jag ut fångsten på gården och han ser så besviken ut. Tror att han tänker “Din otacksamma jäkel. Här ligger man i och du slänger bort maten jag släpat in”

I väntan på valet i september har nu våra kommunala politiker börjat vika ut sig och uttala sig i lokalpressen. Ingen av de två som hittills varit med har imponerat på något sätt. Har dom inte lyckats med att få till något under förra mandat perioden så lär dom inte lyckas nu heller. Man har under trettio års tid debatterat  med en timmerterminal.   Under en tioårsperiod försökt att göra ett handelsområde med en bandyhall!? Vad vi nu ska med det till i denna håla där det inte ens finns arbete åt alla. Undrar hur många timmerterminaler vi kunde ha haft om pengarna från alla utredningar om detta lags direkt på någon av de förslagna platserna. Vad man lyckats med är att bygga en badplats där det inte går att bada!? Någon tjänsteman och några politiker borde avgå med omedelbar verkan. Bäst att ge upp skrivandet nu innan personangreppen börjar  och solen tar över även den plats där jag nu sitter!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...