torsdag 26 juni 2014

Energi!

Hjälp! All min energi tycks ha dragit på semester. I och för sig är det väl den väl unt att pysa iväg till något mera soligt ställe än här just nu. I början av vår gemensamma ledighet så sprudlade det av energi och en hel del små fix blev klart. Sen kom midsommarn och allt liksom lakades ut. Soffan, sängen och TV,n blev liksom de nya semesterkamraterna. Inget fel i det heller. En bok blev färdigläst. Några osedda filmer betittade. Via nätet ett och annat missat radioprogram. Nu längtar jag till lite varmare väder och uppehåll. Liksom bara det att kunna vistas utomhus utan att bli blöt. Fatta kärlek till något trädgårdsredskap, verktyg, målarpensel heller något fossil drivet redskap. Härlig tanke! Heller vad tycker Ni. Låta kroppens små och stora muskler arbeta mot ett gemensamt mål där hjärnan är den stora projektledaren.

Började botanisera i Hasse & Tages film box igår. En för mig tidigare okänd film “Vargens tid” från 1988 fick bli premiär alstret ur denna box. Inte någon av Herr Alfredssons stora filmer. Som vanligt så finns det en politisk underton men inget som jag tänker anamma. “Picassos äventyr” från 1978 för övrigt duon sista gemensamma film lockar till mer skratt. Filmen saknar normal dialog - i stället berättas handlingen av "Elsa Beskow"; det vill säga Toivo Pawlos röst. (Toivo Pawlo medverkar däremot inte i bild!) Den dialog som förs är ett sammelsurium av ord, baserade på språket i det land som för tillfället är aktuellt. En utskällning på italienska kunde lyda "Mortadella mondial". När Picassos far tjänstgör under nazisterna som officer med graden "Hauptbahnhof" (centralstation) lyder hans hälsningsfras "Halvliter!". Sången som Sirkka (Lena Nyman) sjunger om och om igen, är egentligen ett recept på maträtten Kalakukko på finska.

Kalakukko är en finländsk maträtt som ibland kallas "världens äldsta konserv". Fisk (vanligtvis siklöjor) eller kålrot täcks av ett deg hölje (av bland annat råg), varvas med fläsk och ugnsbakas därefter i flera timmar.

Världens äldsta konserveringsmetod är torkning och syrning. I Norden har det ugnsbakats maträtter sedan 1400-talet, men vanlig blir ugnsbakningen först när vedspisen införts, dvs i mitten och slutet av 1800-talet. Maträtten kan hålla uppemot 6 veckor och har en smak som kan upplevas som ovanlig, för den som inte ätit den tidigare. Ett vanligt tillbehör är kärnmjölk eller filmjölk.

Namnet betyder ungefär fiskbörs, men kan lätt felöversättas till annat. Rätten har skyddad ursprungsbeteckning.

300px-Kalakukko

Så nu är det bara 13 stycken kvar att betitta. I runda slängar 25 timmar till som det skall insupas svensk kultur. För några år sedan så var det Povel Ramels film Ratata (1956) och hans Tv serie Semlons gröna dalar (1977) som stod för regnvädersunderhållningen. Blir det mer nederbörd så finns Monty Pythons box (startade 1969) och Svarte Ormen med Rowan Atkinson i huvudrollen. Inspelat 1983 – 1989!. Som Ni ser inga direkt nya humor serier. Kontentan när man ser dessa giganter i sina stora ögonblick så är det humor som står sig. Visst det finns sådant som tidens tand effektivt har gnagt ner. Men i det stora hela så står det sig gott och väl mot det som produceras idag.  Hoppas nu att min förlorade energi återvänder och att man under morgon dagen kan hoppas på sprickande molntäcke med solglimtar!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...