torsdag 24 april 2014

Pollinering

Torsdag morgon norr om Järvsö. Minus sex grader ute och tolv varma inne. Så blir det när snålheten slår till. Efter några vedklabbar så passerar termometern 18 plus. Ordningen återställd. Järvsö förresten! Inte ens vackert på vykort. Tar man sig en bit söder om den orten så blir det däremot trevligare vyer. Min inte är det Järvsö inte. Det är bara vad befolkningen där tror. Nog om detta.

Denna mer naturliga temperatur för årstiden gör att vinterjackan fortfarande har en funktion att fylla. Ett skönt värmefodral att krypa in i. Så nu får man kryssa mellan vinter och sommar jacka. Sommarn skall ju enligt talesättet svettas in. Precis som i visan om blåsippan som ute i backarna står och niger och säger att nu är det vår!

Nackdelen med detta är att det uppstår en viss näs täppa. Anledningen kan vara en antågande förkylning eller en pollenexplosion. Jag menar det är ju erotik på högsta nivå i naturen just nu. Allt från minsta lilla lav till största barr eller lövträdet fullkomligt matar ut trädsperma över nejden. Sånt drabbas man av som människa. Indränkt av klet som frambringar nysningar och kliande röda ögon. Hur många är det inte som söker upp en schysst jordkällare med luftsluss och klimatanläggning som pollenfilter. Läslampa och en trave böcker samt proviant för en vistelse i skymundan från naturens enorma gruppsex.

Man funderar över varför det inte uppstår nya växter när det pollineras så till den milda både här och där. Någon sorts mutation borde ju dyka upp. Undrar om Carl von Linné hade kläm på detta. Han var/är ju liksom botanikens ursprung. Karln utformade sexualsystemet, det vill säga indelning av växter efter deras befruktningsdelar (ståndare och pistiller), ett lätt men något konstlat sätt att indela växter på.

Nu ska jag vrida ur näsan diverse. Tänker inte göra någon större analys av det som kommer ut men det erotiska i naturen fortgår några veckor till. Dessutom är det utan preventivmedel!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...