lördag 25 januari 2014

Supervalåret 2014 del 3

Så har vi då kommit fram till 60-talets slut och början på 70-talet. I min egen lilla värld så har Kvälltoppen med Kersti Adams Ray blivit veckans viktigaste händelse. Det var ju då på tisdagskvällen som man fick höra det som såldes bäst ju då. Här upptäckte man Kinks, Bob Dylan, Who, Simon & Garfunkel med flera. Artister som inte var produkter som det är idag. Naturligtvis kan listan göras hur lång som helst. I samma sväng försvann 95 kommuner från landet. Dessa ersattes då av storkommuner. En ny svensk arbetstidslag träder i kraft och öppnar möjligheten till kvällsöppet på affärer. Kaknästornet invigs och miljonprogrammet kör igång. Ett i mina ögon sätt ett märkligt experiment. Samtidigt ganska nödvändigt. Det hela föregicks också av rivningshysteri.

Miljonprogrammet som företeelse är ganska lustigt och skrämmande om man tittar på det med perspektiv. Här flyttade folk från de små byarna in till större samhällen för att jobba i den då gyllene industri och tillverkningsnäringen. När helgen kom så åkte de flesta hem till sina byar men dom som blev kvar skapade det rykte som gjorde dessa hyresgetton namn. Allt från Golanhöjden till Pakistan med tyngdpunkten lagd på pack i stan. Naturligtvis blev det brännvins symfonier och allt annat tråkigt som slogs upp i dagspress. Alla experiment har ju sitt pris. Så även detta. I vilket fall som helst gick skeppet Sverige med full fart  och lönelyften var av ett slag som vi förmodligen aldrig kommer att få uppleva igen.

Sakta kröp flumvänstern in i folkhemmet. Love, Peace & Understanding. Allt förmodligen hämtat från San Francisco och hippierörelsen. I Sverige var CH Hermansson partiledare för Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) 1964–1975 (fram till 1967 under namnet Sveriges kommunistiska parti, SKP) samt riksdagsledamot 1963–1985. Sedan har vi alla dessa småpartier och utbrytargrupper som hade all möjlig bokstavskombination med ett K någonstans. En del smög in ett R på slutet och påstod sig vara revolutionära. Vet inte riktigt vad revolutionen gick ut på. Men man träffades i någon föreningslokal och lästa de stora kommunistiska mästarnas böcker. Tyvärr var det väldigt vanligt med att de som redan var ett utslaget släkte med allehanda preparat i bagaget fanns där. Man flyttade ut och startade kollektiv med gemensam ekonomi. Med facit så förstår jag att det var ingen demokrati som rådde i de böngroddsfjärtende kollektiven, Mer någon sorts diktatur som skulle visa sig under Yuppie åren på 80-talet. Fenomen som Tras Stalin dök upp på dessa platser. Tyckte sund om sig själv. Bodde, åt och rökte på för att sedan försvinna tills det blev magert igen. Finns kvarlevor av dessa i landet fortfarande. Människor som tycker att de som jobbar och tjänar pengar skall föda även dom. Sedan har dom mage att skulle alla sina misstag på andra!! Parasiter är rätta ordet.

TV anammade också detta fenomen. På bästa sändningstid så fanns det barnprogram där ett gäng män iklädda murarskjorta, blåbyxor  och barnsele med tillhörande barn. Man satt i en halvcirkel och programmens titel var typ “Hej! Vi heter Bosse!” Finns även efterlevande TV från detta också. Kultur Nyheterna. Ju mer udda och excentriskt. Desto bättre.  Gärna tillbakablickar på ullstrumpor, grupp8 och FI. Kvinnans frigörelse dök också upp. Inget fel i den. Fast med facit på hand så inbillar jag mig att det gick för fort. Fortfarande kan jag inte riktigt förstå hur de taleskvinnor som framträder i media tänker. Visst jag är helt och fast med på att man skall hjälpas åt. Men enligt dessa så blir det hela ganska enkelriktat. Jämlika blir vi aldrig till 100%. Det är jag övertygad om.

Avslutar med ett citat av Malcolm X: När en person sätter värde på frihet, finns det ingenting på jorden han inte skulle göra för att få denna frihet. Alltid när du hör en man säga att han vill ha frihet men i samma ögonblick säger han till dig vad han inte gör för att få den eller vad han inte tror på att göra för att få den, tror han egentligen inte på frihet. En man som tror på frihet gör allt på jorden för att få den eller att försvara den.

Dagens låt: Den ena handen vet vad den andra gör – Blå Tåget. Staten och kapitalet – Ebba Grön

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...