onsdag 15 januari 2014

Supervalåret 2014 del 2

Vi dröjer oss kvar i det ljuva 60-talet. Finns mycket att gotta och onda sig över där. Själv sprang man omkring med kortbyxor och fotbollssnagg. Just fotbollssnaggen var nog ett fenomen från VM 58. Sverige var värdland och hade ingenting i detta VM att göra. Det blev ett silver. Brassarna tog guldet. Fast för en liten stund så var faktiskt Sverige världsmästare. Ungefär så var det 94 också. Uträknat svenskt lag med en spelmoral av sällan skådat slag. Återkommer inom  sinom tid om detta.
Landet Sverige skonat från krigets härjningar ångade fram som ett frustande lokomotiv. Det fanns bara framtid. Lysande dessutom. Herr Elander styrde skeppet och Herr Sträng drog åt sin svångrem och knäppte sina hängslen. Landet andades optimism. Fast faran lurade bakom varje hörn i form någon Bolsjevik som kunde linda in oss i kommunismens grepp. EG startade 58. Mest för att hålla stridspittarna Tyskland och Frankrike samman. Det var liksom klara gränser mellan rött och blått. Ingen funderade direkt på framtiden. Jobben bara fanns där. Så den dagen man slutade nian så var det bara att skutta ut i arbetslivet. I många fall hann man inte sluta nian heller förrän man hade ett arbete. Under 60 talet så byggdes landet sakta upp. Standarden höjdes och från pojkrummets fönster kunde man se gubbarna i byn med unikaboxen i näven promenera till sitt dagliga värv. Inget snack om vad man röstade på där inte. 1 maj var en helig dag. Lönerna steg i takt med det frustande loket Sverige. Mot eventuella krämpor kunde man beställa SOL-Bälte som botade allt. Hermodskurser fanns det i diverse ämnen och husmodersfilm med utdelning av varuprover av skiftande karaktär. Allt var av godo. Men det fanns orosmoln också, Högertrafiken!

Högertrafikomläggningen kallas den omläggning till högertrafik som skedde i Sverige  klockan 05.00 söndagen den 3 september 1967. Denna dag har också kallats Dagen H. Förändringen innebar att all fordonstrafik och även cyklister hädanefter skulle använda den högra körfilen på vägar med dubbelriktad trafik och hålla till höger vid mötande trafik på enfiliga vägar. Vägen hit var inte spikrak utan det blev en folkomröstning.

Folkomröstningen hölls den 16 oktober 1955 och vänstersidan vann med 82,9 procent medan högersidan endast fick 15,5 procent och 1,6 procent av rösterna var blanka. Valdeltagandet var dock lågt, 53,2 procent vilket kan jämföras med valdeltagandet i andrakammarvalet där 79,8 procent deltog.

  • Därefter dröjde det till 1960 innan riksdagsledamöter åter motionerade om införande av högertrafik. 3 september 1967 var det då ett faktum. En spännande morgon när färden till skolan tog sig en annan vinkling. Skolan ja! Detta ständiga orosmoment. Om jag blickar tillbaka så vet jag inte riktigt vad man skall tycka. I vilket fall som helst så verkar det gått ganska bra. Men om man tänker på ämnena. Svenska och matematik helt OK. Inte mycket som hänt där egentligen. Räknestickan! Vem minns den? Engelska! Men hallå! Här måste jag säga att skolan har blivit fan så mycket bättre genom åren. Dessutom har TVn nog ett eller två fingrar med i spelet. Historia. Vet inte men kanske är det viktigt med att veta en massa om gamla krigskåta kungar som erövrade och plundrade både här och där. Längre fram blev det diktatorer och ayatollor. Kristendom!? Har visst bytt namn till religionskunskap  idag. Geografi, naturkunskap, kemi och fysik. Det två sistnämnda är egentligen bara en förläng arm att matematiken. Fast lite mer abstrakt.

    Religion ja! Detta ständiga ämne till osämja. Men hur i all världen kan folk gå på detta. I en  modern människas perspektiv måste alla dessa profet och deras anhängare vara vansinniga. Se bara på bibeln, mytologin, folksagorna, trädgårdstomtarna, småfolket, näcken och alferna. Profeterna i Gamla Testamentet måste ha varit yrande och schizofrena. Att svälja en Gud, något illegalt preparat eller ett läkemedel från Sandoz kan göra att dess röster i huvudet vaknar till liv. Nu har vi religionsfrihet i Sverige så det är fritt för alla att tycka som dom vill. Men att bli matad med bibelord och psalmer i skolan under 60 talet var inte kul!

Det skulle komma fler folkomröstningar. Sådana som ingav det svek och den självgodhet som betecknar Socialdemokraterna av idag. 

TV.n gjorde sitt intåg i folkhemmet. Det var enkelt att se när någon skaffat en sådan apparat. På deras gård fanns en antenn som idag närmats kan liknas med en klätterställning. Lördag var den stora TV kvällen. Jo! Ni läste rätt! TV sände bara på kvällar utom testbild som vad jag minns sändes mer heller mindre för jämnan. Lördag då. Andy Pandy senare Trollet Plupp, Nyheter, Familjen Flinta och jättesuccén Hylands Hörna. Den som skaffat TV insåg nog också att en TV soffa vore något att satsa på. Vi som fortfarande var viga och kunde ta oss ner på golvet fick sitta där och vinjetten. Lalalalalalalalalalala lala! Som ett mantra av en Hare Krishna munk. Men man satt som klistrad och programmet Drop In slog till som en hård smocka rakt i solar plexus 1963 då Beatles klev rakt in i folkhemmet. Med den tidens mått var dom fruktansvärt långhåriga. Alice Babs och Elvis var plötslig riktigt rumsrena. Plötslig så hade musiken blivit en maktfaktor att räkna med. Resterna del av 60-talet gick de flesta omkring i Jeans, tennisskor och parkas. Skorna och parkasen var nerlusat med texter och Peace tecken hårt inpräntade med spritpennor. Flumvänstern fick sitt fäste och skulle prägla en hel del av 70 – talet,

Avslutar med ett citat ur Hamlet: Då förstår du hur nedlåtande ni har behandlat mig. Ni ville spela på mig, låtsades veta var jag hade mina hål, hur ni skulle locka fram mina finesser och hemligheter, min speciella ton, från längst ned på skalan och hela registret upp – det ryms mycket musik, mycket välljud i den där lilla orgeln, men den kan inte tvingas fram. Men för helvete, tror du att jag är lättare att spela på än en pipa? Kalla mig vilket instrument du vill, du kan ta ut greppen men aldrig spela på mig.

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...