söndag 22 december 2013

Grådask

Vyn utanför fönstret känns engelsk. Grå, trist och ogästvänlig. Det hälsingska vemodet. Kanske till och med det norrländska tränger sig på. Till och med hunden ligger och suckar på golvet. Allt är lika upphetsande som en svartvit film av Ingemar Bergman. Springer runt och letar glädjeämnen. Kaffe! Piggnar åtminstone till lite grann. Tog ett djupt andetag av decemberluften och nja! Det nöp inte till i kinderna av kyla som det är brukligt i december. Kändes mer som en ruskig aprildag när man liksom väntar på att knoppar ska brista och fåglar kvittra. Hördes inget ute mer än ljudet av regndroppar som slår mot altanen. Lite syresättning blev det i alla fall.
Gårdagen innebar tappra försök till julklappshandel. Tydligen hade resterande befolkning i landskapet kommit på samma geniala idé. Jag avskyr trängsel och köer. Hur står folk ut. Handla är liksom inget problem. Men köerna och klyschorna som haglar runt omkring en. Letade febrilt efter en affär som det bara var jag i. Tillät kanske några till. Men inga köer till kassan.Inte fanns det någon sådan inte. Varenda liten parkeringsficka och affär var belamrad med julklappshandlande monster. Det tog nånting fruktansvärt på mitt humör och  tröttheten slog till som en tungviktsboxare. Knockad sov jag bort efter middan.
Väl i vaket tillstånd så gick jag på sillen. Denna viktiga ingrediens för julbordet. Inmundigade en sallad och två apelsiner innan jag gav mig iväg med gitarr och en gammal sångpärm. Attans vad det kändes bra. Urna ur sig all förtret som man dragit på sig under de tappra försöken att hitta julklappar. Skölja ner den med några malt. Humöret något så när i hyfsad balans. Liten miniturné blev det också. Kaven, Tallåsen, Gryttjesbo och hem till Castillot.
Idag ömmar mina fingertoppar och stämbanden känns en aning slitna. Misstänker att dessa kroppsdelar är otränade. Inte alls som dom var en gång i tiden. Huvudsaken är att jag tyckte att det var kul igen. Tror att den lilla jul underhållningen förra veckan gav lite mersmak. Så det är väl till att leta fram poetdopingen igen. Den består av rödvin och blommiga kalsonger så att ingen börjar tro felaktiga preparat. Sist detta hända resulterade det i runt 150 texter. Antagen i två diktsamlingar och en ful längds CD. Så vem vet. Nu ska jag övergå till att vara huslig och något så när julig!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...