onsdag 18 december 2013

Julklappsnoja

Sitter här och funderar på vad man skall hitta på i julklapps väg. Till dom små adaptrarna är det inget större problem. Det är alla andra på vägen. Då börjar ju bakre memoryt att gå i spinn och minnas allt som en vänner och även jag själv halkat dit på. Dom här måste ha prylarna. Tänk bara 1988! Bakmaskinen!
Vem har en bakmaskin? Inte jag och kommer inte att skaffa en heller. Man hälsade på hos goda vänner och nog fan hade dom nybakat matbröd av skild kvalitet. Dock såg allt likadant ut. Maskinen blandade ingredienserna till en deg, knådade degen, jäste och gräddade brödet automatiskt. Den var typiskt utrustad med ett ur eller en timer med vilken man kunde ställa in när brödet skulle vara färdigt, så att det gick att servera nybakat och varmt till t ex frukost!
Den minskade dock snabbt i popularitet under 1990-talet, för att åter bli populär mot slutet av 2000-talets första decennium? Suck!
1991 CD spelaren: Erkänner att här torskade jag dit ordentligt. Lånade grannens för att liksom testa. Köpte Hooters One way home och efter en glad kväll så sänkte jag högtalarna. Dom lät tjoff tjoff på morgonen efter. Vid närmare koll så hade båda två spruckit. Nya högtalare och en cd spelare inhandlas.
Svenska språkrådet rekommenderar gemen stavning, det vill säga cd-spelare och cd-rom istället för CD-spelare och CD-ROM.
1996 Internet-paket!? Pluggade data och var fruktansvärt skeptiskt mot detta amerikanska skrot.
Föregångaren till internet, Arpanet, utvecklades som ett militärt forskningsprojekt i USA. I slutet av 1980-talet skapades HTML och HTTP, standarderna för att beskriva och överföra webbsidor.Genom webbens standardisering och utveckling under 1990-talet sköt antalet internetanvändare i höjden. En tidig övertro till att internet och IT (informationsteknik) kan lösa alla uppgifter ledde till en kraftig övervärdering av många nystartade IT-företag, följt av en ström av konkurser (se IT-bubblan). Sedan 90-talets genombrott för internet hos allmänheten har de flesta företag och allt fler privatpersoner en egen webbplats (ibland kallat hemsida, sajt, blogg eller liknande). E-posttekniken har också blivit var mans egendom, på samma sätt som mobiltelefonin. Idag måste jag nog medge att jag hade lite fel där. Dröjde ett år till innan ett 14,4 modem snabb blev ett 28.8 och via nästa modell till ISDN och ADSL. Nu väntar jag på fiber! Lär nog få vänta där vi bor.
2000 DVD spelaren! Digital Versatile Disc (ursprungligen Digital Video Disc), förkortat DVD eller dvd, är ett lagringsmedium som har ersatt videokassettband och videoskivor (laserdisc), men dess användningsområde omfattar även musik och bilder i olika format samt generell datalagring, vilket gör att DVD utgör ett alternativ till CD, med fördelen att DVD har högre lagringskapacitet. Efterträdaren till DVD är Blu-ray Disc
. Torsk igen. Har även en Blu-Ray men inte riktigt förstått vitsen med detta. Hur klarade man av att titta på VHS???


Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...