söndag 15 december 2013

Söndagsfilosofering!

Vaken. Pigg. Alert. Fantastiskt för att vara en dag efter ett julbord. Julbordet var en kulinarisk upplevelse upphöjt till två. De som jag transporterade var inte en lika stark upplevelse. Insåg att de tappningar som inmundigats innan maten liksom tog udden av ätandet. Så man lärde sig något nytt. Ät först och om man orkar så kan man kanske tränga ner en snaps och en malt i lämpligt hålrum. Utgår också från att jag är den som är piggast idag.
Så var det då det här med väder. Det har blåst och snöat lite väl här omkring. Samtidigt som man sitter och skriver detta så varnar SMHI för mer nederbörd till veckan. Så nu blir det liksom vinter i kvadrat. I fredags slog mig tanken om det skulle gå fel i en buss med en massa nysvenskar hur kommunicerar man??
Går fram och frågar Hur gick det? Svaren kan ju bli vad som helst.
- Wel, dankie, ek is fyn!
- Vizuri shukrani, mimi nina faini!
- బాగా ధన్యవాదాలు, హెచ్!
- Well ਦਾ ਧੰਨਵਾਦ, ਮੈਨੂੰ ਜੁਰਮਾਨਾ ਰਿਹਾ!
- И благодарение, јас сум во ред!
- Yaxşı thanks, mən gözəl deyiləm!
- Nu dankon, mi fartas bone!
Det sista är esperanta. Det som en gång i tiden var tänkt att bli ett världsspråk. Alla som läst Mikael Niemis Populärmusik från Vittula. Vet vad jag syftar på. Då var radion ett media för språkkunskap. Inte som ny ett media för mainstream. Så kontentan av detta är hur gör vi om något skulle inträffa. Inget enkelt jobb man har. Kommunikationen och det sociala bemötandet är svårt med alla olika kultur och språkchocker. Att hålla i ratten och transportera dessa är en helt annan sak.
Nu ska jag sätta fart med förbränningen av alla läckerheter som jag stoppade i mig igår. Snöskottning väntar!!

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...