lördag 12 oktober 2013

Funderingar om hur det var!

En underbart supportande sol lyser över Castillot denna dag i mitten av oktober. Känns fantastiskt. Måtte vädergudarna fortsätta vara på bra humör ett tag till. Funkar väl bra tills kung Bore slår näven i bordet och orerar högt och tydligt att nu får det vara slut med go vädret. Men fram till dess är det banne mig bara att njuta av tillvaron. Med lite tur och en gnutta skicklighet så hinner det kanske bli tak på carporten också. En lustig kommentar på Facebook under gårdagen som tyckte att jag kunde ha en framtid i byggbranschen! Det har jag haft. Men i och med att vi köpte det här stället så kändes det liksom rätt att lägga ner den verksamheten. Om jag fortsatt att driva eget företag så hade det förmodligen inte hänt mycket här ute. Hur kul hade det varit att först bygga på heltid och sedan fortsätta när man kommer hem? På en skala! Inte direkt några höga siffror. Sedan är det  en sak att vara på ett ställe och inte skutta runt bland tre, fyra eller fler ställen samtidigt. Kommentarerna är genomgående “Fan! Vad fort du bygger” Svaret är “Jag har bara det här att tänka på”

Under tiden som egen så fick man ofta höra “Blir du aldrig klar nån gång?” Detta berodde då på att man skuttade runt med en mängd projekt hängande över sig. Samt ständigt på jakt efter nya. OK! Det var en skojig tid. Det kryper jag inte under bordet med. Men vinterhalvåret var nervöst. Som regel inte något konkret mellan november/mars! Det gör ont i plånboken det. Sedan full fart hela sommaren. Nu kan man i alla fall planera sin tid i lugn och ro. Njuta av att fatta kärlek till olika projekt. Ha en månadslön och betald semester! Livet på en pinne! Sen slippa alla “Jävlar vad dyr du är” “Kostar du så mycket” Den krassa sanningen är att ingen seriös företagare idag kon kosta mindre än 500:-/timme som nystartad. Undantaget är om man redan är etablerad och har gjort alla hundår. Med den lönesättningen så kan man i bästa fall plocka ut en lön på runt 15.000/månad!

Nu har man det ju så jävla bra ställt som egen företagare hör man ju över allt! Visst! Inget skyddsnät allas. Oftast tre dagars karens hos FK. Ha varningsklockan ringande den 12:e varje månad då skatt och moms skall betalas. Jobba elva timmar/dygn och i bästa fall kunna ta betalt för sju av dom. Så visst har dom det bra! Sedan är ju allt avdragsgillt också!? Hahaha! Men pengarna skall ju betalas i alla fall innan avdragen. Så en dans på rosor är det banne mig inte. Den som tror att nu skall jag tjäna multum tror fel. Att ha eget är nog mer en livsstil och ett kall. En sann historia som berättats om en målar firma i Hudiksvall. Personalen anlände till kontoret efter avslutad arbetsdag. Där inne sitter ägaren och storskrattar för sig själv. Personalen tror att gubben blivit spritt språngande galen. Så efter ett tag måste dom se efter vad som hänt med honom. Gubben fortsätter att skratta och visar upp bokslutet med kommentaren. –Nu har det hänt! Två kronor plus i bokslutet!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...