onsdag 2 oktober 2013

Förkylningshelvetet

Att börja uppvaknandet med att bryta upp ögonlocken som kladdat ihop under natten. Är banne mig ingen höjdare. Att sedan halsen har krympt och känns tre nummer för liten. Näsan är täppt tills man sätter sig upp. Då börjar den kranen att rinna. Efter några meter papper så droppar den och kliar intensivt. Sedan börjar nysningarna. Som extra bonus så har hjärnkontoret vakuumförpackats. Med andra ord så har den förkylning som jag trodde jag vann över under helgen kopplat greppet ordentligt.

Det här med att vara sjuk är liksom inte riktigt min grej. Har inte tid heller lust med det. Betyder i förlängningen att allt man planerat spolieras och förflyttas in i framtiden. Något som jag ogillar skarp. Fast nu är det väl bara att för att använda klyschan “gilla läget”! Krypa ner under täcket umgås med kudde, tv och dator. Lät inte riktigt socialt detta! Men som den smitthärd jag nu anser mig vara så har jag beslutat att placera mig själv i karantän. Karantän är en strikt isolering av antingen människor eller djur. Objekt brukar placeras i karantän vid misstanke att det är smittat av en smittsam och farlig sjukdom. Isoleringens längd varierar beroende på den aktuella sjukdomens inkubationstid. Inkubationstid är den tid som förflyter mellan smittotillfället och tidpunkten då en sjukdom bryter ut. Inkubationstiden varierar beroende på vilken infektion människan eller djuret drabbats av.

För förkylningsvirus finns ingen bestämd inkubationstid. Viruset kan ligga i kroppen och vänta på att immunförsvaret blir svagare för att sedan attackera. Andra sjukdomar, som till exempel vattkoppor, har en något mer bestämd inkubationstid. För den som har något intresse av att koll inkubationstiden för olika sjukdomar kan kolla denna länk http://sv.wikipedia.org/wiki/Inkubationstid.

Som Ni kanske förstår så kommer jag att vara ganska tråkig de närmaste dagarna. Ägna mig åt självömkan och medicinering. Våndas över att all min planering spricker som ett par allt för trånga byxor. Lyssna på radion och Hallå blifrisk!

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...