fredag 20 september 2013

September vid brasan

Känns som evigheter sedan man satt sig ner och delade med sig av sina tankar. Dessa tidiga mornar med efterföljande måsten har lett fram till detta. Just nu sitter jag och njuter av sprakande brasor och morgonkaffe. Tre dagars ledighet. Utanför lättar dimman och älvorna upphör med sin dans nere vid tjärnen. Känner mig lite primitiv. Så där som man kan göra när elden sprakar och värmer bort det råa som finns i huset efter regnet. Dagen som sådan skall tillbringas skjutande en skottkärra med ved mellan vedhög och vedbod. Där den sedan skall staplas och ligga på förvaring för att i vinter värma vårt hus. Lite sent påtänkt tänker du kanske. Men har inte funnits någon vedbod tidigare att stapla in veden i. Nästa år åker den raka spåret in via en elevator så då sparar man ännu ett moment i ved hanteringen.

Veckan som gått har bjudit på en del intressanta tankar. Ljusdal! Ja! Just det! Ljusdal! Denna ort som på 70-talet blommade. Det fanns framtidshopp och en hel hög med arbetstillfällen. Östernäs, Ljusdals trä, Reform, Gefa, för att nämna några. Just Östernäs har en betydande roll i dessa tankar. En god vän som då hade ett boende på ambassaden klev upp varje morgon. Tittade ut och sa det ryker ur skorstenen på Östernäs. Ljusdal finns kvar! Idag ryker bara fjärrvärme verket i det området. Bostadekön i Ljusdal vet jag inte hur den ser ut. Men på 70-talet var det tre års kö. Med tillägget om man hade tur. Idag byggs stordelen  av dessa miljonprograms lägenheter om till äldreboende. Politiker och tjänstemän gör utspel i media så att man undrar om det är på allvar heller om det brunnit i huvet på dom?

Plötsligt vill man stoppa grannkommunens projekt med ett handelscenter. Motiveringen är om man läser mellan raderna att Ljusdal idé om ett handelsområde på just Östernäs kommer att bli drabbat. Väntar bara på att ett liknande utspel skall komma från Hudiksvall. Där man vill stoppa Östernäs planerna. Jo! Jag tackar. Nått fel är det någonstans. Kanske stoppas e handeln snart också. Ljusdal är och kommer att förbli en postorder ort. Fråga mig inte varför. Förmodligen för att man tycker det blir billigare så. Allt fanns här en gång i tiden och hade kunnat varit riktigt stort. Bara politiker och tjänstemän tänkt lite längre. Bara en sådan sak som när en av mina vänner presenterade datorer för dom och påsken att detta är framtiden. Svaret han fick då var att kommunen nyss köpt en fax och det skulle dom klara sig med i många år?! Nu har liksom köpcenterplanerna också förmodligen gått åt pipsvängen. Inte för att jag sörjer dessa planer. Inte alls. Skulle bli ännu ett  monument över mänsklighetens misslyckande. Timmerterminalen denna 30 åriga långbänk lär också försvinna någon annanstans. Allt medans tjänstemän och politiker funderar över vad det var som hände.

Nu skall det i alla fall bli fart i politiken. En krögare har fått för sig att starta ett nytt parti i kommunen. Tycker redan att det finns för många utan visioner och med ett bakåtsträvande som inte hör hemma i ett modernt samhälle. Kan möjligen vara så att krögaren hörde fel. Att någon under ett samtal om just politik sa något om party. Kanske han hörde parti i stället. Dags att ha ett party/parti. Kan möjligen vara så. Rörigare lär det bli i alla fall!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...