måndag 10 juni 2013

Jag är inte religiös på något sätt men vissa saker kräver analys!

Tidig morgon på torpet. Sitter och filosoferar för mig själv. Mest bara nonsens som fladdrar runt i huvudet. Samtidigt lite retlig ilska över vissa människors dumheter. Om det beror på okunskap, missunnsamhet eller något annat låter jag vara osagt. Att sedan personen som har huvudrollen i detta påstår sig vara djup religiös är en annan gåta. Men man lär ju så länge man lever. Nu så börjar jag sakta granska hur denna person efterlever sin tro. Om personen nu är så djupt religiös som det påstås så bryts det mot följande budord!

1. Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig.
Nu är det ju det här med en gud? Vad jag har sett och hört så inbillar jag mig att Mammon är den gud som denna människa tillber.

Är pengar något ont?

Naturligtvis inte. Pengar är ju bara ett hjälpmedel när vi ska omvandla vårt arbete till en vara eller en tjänst - i grund och botten en form av utvecklad byteshandel. De har i sig själva inte något som helst moraliskt värde, utan är endast ett medel att åstadkomma något, att få något, att tillgodose egna eller andras behov.

Och det är där moralen kommer in i bilden.

Vi har möjlighet att använda dem till både ont och gott. Det är som med allt annat här i världen - inga föremål eller företeelser kan i sig själva vara onda eller "syndiga", utan det är avgörande är om vi använder dem i ett ont eller gott syfte.

Så när pengarna blir ett självändamål, när vår strävan efter pengar bara har vår egen tillfredsställelse, våra egna behov, vår egen ägandelusta som mål - då låter vi mammon styra oss. Då är mammon vår herre och vi är mammons tjänare eller slavar.

Och då kan vi inte samtidigt lyda Gud.

Därför kunde Jesus säga:

"Hur svårt är det inte för dem som har pengar att komma in i Guds rike. Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike" (Luk 18:24-25)

Inte på grund av pengarna som sådana, utan på grund av fixeringen vid pengarna.

"De som vill bli rika låter sig snärjas av frestelsen och faller offer för alla de dåraktiga och skadliga begär som störtar människorna i fördärv och undergång. Kärleken till pengar [dvs inte pengarna i sig själva, utan kärleken till dem] är roten till allt ont; genom den har många förts bort från tron och vållat sig själva mycket lidande" (1 Tim 6:9-10)

2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad, som missbrukar hans namn.

När vi i Guds namn handlar till vår egen fördel och utnyttjar andra, missbrukar vi Guds namn. Att använda hans namn på ett förnedrande sätt är detsamma som att visa Gud bristande respekt och att medvetet vända sig bort från honom.

 

8. Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.
9. Du skall inte ha begärelse till din nästas hus.

Dessa två bud hänger liksom ihop.

När du vill ha något som någon annan har och är avundsjuk på denne för det. När du försöker att få det som tillhör någon annan bara därför att du vill ha det.

Summa summarum så verkar denna person efter denna analys inte vara speciellt troende utan mer inne på att tillhöra en gemenskap som man kan få i en frikyrkoförsamling. Tänk vad listig jag är.

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...