lördag 23 mars 2013

Händelser!

Sol! Vårdagsjämning! Två ord som kantat den vecka som vi just lämnat bakom oss. Fortfarande så är det toppluva på under morgontimmarna och ibland känns det som om långfillingar kunde vara på sin plats med. MILF (Man I Lång Fillingar). Skall bli väldigt skönt att slippa bestyret med en massa kläder för att till slut komma ut som en reklampelare för Michelin. Tänk Er bara hur billigt det kunde bli om vi hade ett något varmare klimat här uppe i norden. Bara tanken att slippa hänga på sig tunga vinterjackor, fodrade byxor, underställ och rejäla vinterskor. Liksom bara hoppa i en T tröja och ett par shorts. In med fötterna i ett par fotvänliga sandaler och sedan carpe diem. Låter som en Disneyfilm upphöjt till 2. Bara drömmar säger Ni. Kanske är det så men snart är det verklighet.
Det finns ju förstås en baksida av detta också. Arbetet. Man sitter ju i ett rullande växthus sommartid. AC funkar i vissa men i andra åker man omkring och alla i bussen ser ut som levande vaxdockor. Vattenkonsumtionen ligger kring fyra liter om dagen utom för Pastor Promille som har sina egna oaser längst 84:an. Till detta kommer då klädseln. Hur skönt är det inte att svettas i uniform? På en skala ett till tio? Man undrar hur man tänkte här. Kanske en gång i tiden fast rätt länge sen så tyckte man att så här skall man se ut om man är pilot. Visst det är ju enkelt för passagerarna att känna igen den som kör. Men 2013! Borde det inte gå göra annorlunda?
Veckans scary upplevelse skedde efter riksväg 83. I Ljusdal klev det på en fallen man och löste biljett till Ramsjö. Fallen tänker Ni? Jo! Med det tränade öga man har efter dryga 20 år i krogbranschen som kringresande musiker. Till detta lägger man lika många år i skol och utbildningsbranschen så har man viss människokännedom. Personen i fråga var i påstigande stund riktigt ordentlig. Samtalade sammanhängande och kunde röra sig friktionsfritt.
Så var det ände till någonstans mellan Hälsinge Nybo  och Ramsjö. Då smäller det till i bussen och man kastar en snabb blick i backspegeln. Personen i fråga ramlar ut med överkroppen hängande över mittgången. Utstöter i mina öronen väldigt konstiga ljus. Så snabb inbromsning och kolla av resenär. Jodå! Han lever. Doftar som restprodukter från minst fyra destillerier. Utstöter några osammanhängande meningar. Beslutar mig snabbt för att ta mig till Ramsjö utan att passera  GÅ.
Väl framme vi end of the line skall fanstyget ut ur bussen också. Det som vid resans start var så ordentligt har förvandlats till ett inferno. Karln reser sig upp. Far som en vilsen flipperkula vertikalt upprätt mellan två säten. Kommer liksom varken framåt heller bakåt. Upptäcker att plånboken ramlat ur fickan ner på golvet. Böjer sig framåt med det resultatet att tyngdlagen greppar tag i honom och placerar objektet på alla fyra i mittgången. Under detta scenario på cirka fem minuter så har mitt tålamod börjat tryta. River i om att nu för han banna mig skärpa sig och ta sig ur bussen. Han reser sig upp. Fokuserar och kommer med hjälp av fysiken lagar alldeles för fort mot biljettmaskin och framruta. Av naturliga själ så avtar farten markant här. Nu återstår trappan ut. Likt Thomas Ravelli så får jag tag i hans bak i hans jacka innan olyckan är ett faktum och lyckas mad att placera honom i en snödriva utanför bussen. Kollar igenom och hittar ryggsäck, keps och glasögon som jag placerar i busskuren. Ser till att personen kommer på lämpligt avstånd från bussen. Vill ju inte att han skall placera sig under den när jag skall där ifrån. Kör fram och backar mot lastkajen på affären. Ser den förtappade mannen hasa som en mätarlarv alternativt som ett barn som hasar fram på arselet. Detta sker i vattning is. Ut från affären kommer en kvinna rusande. Greppar telefonen och sedan kommer en bil. Man tar med denna man någonstans. Vart vet jag inte men jag slapp i alla fall bråka om den biten. Undrar bar vad som kan vara nöjet med att berusa sig så till den milda grad att man inte kan ta hand om sig själv. Detta borde ju vara ett helgscenario från någon nattbuss men skedde mitt på blanka vardagen. Nu väntar en promenad i vårsolen. Trimning av tallkottskörteln. Hunden behöver blogga i snön och har kanske ett och annat mail att svara på där. Ha en bra lördag alla!!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...