tisdag 19 mars 2013

Skalv

Dagens samtalsämne varierar beroende på vart man råkar befinna sig. Liksom ingen sån där enhetlig som när melodifestivalen har svept förbi. Nä! Nu är det väder, varg, jordskalv och politiska sprickor. Så man kan bli rätt förvirrad övar att alla plötsligt har en relativ stor åsiktspåse. Själv försöker jag sy ihop allt till en enhet. Vet inte om det riktigt fungerar men tankegången är så här. För de som vill spåra upp och göra slut på vargen så är ju detta liksom perfekt. Spårsnö! Men då är problemet dessa varg kramare som med förkärlek håller till i storstadsområdena. För det mesta högutbildade och kan med förkärlek tala med fina ord och dessutom stoppa beslut om avlivning av vargen. Då får jag väl säga det igen att dumt folk har det funnits i alla tider! Varför lyssna på dom nu? Förslagsvis så har vi en månads skyddsjakt på alla sorts kramare och miljömuppar. Världen skulle bli bra mycket trevligare utan Er.
Det här med jordskalv och sprickor i kommunledningen hänger ju ganska väl ihop. Tanken här är sprickor/skalv vilket är ungefär samma sak. Har nämnt det tidigare att det kanske är dags att ta fram lien och svischa runt så där lagom i styrhytten. Byta ut så där 98,3% av de sittande. Nya krafter som tar ordentliga tag. Styr upp kommunen med lite “jävlaranamma” och ingen hinkkastning i ankdammen inte.
Vissa politiker är liksom redundanta. Man klarar sig lika bra utan dom. Lite UDP innehåller dom också. Flimrar förbi för en kort stund för att sedan vara borta igen. Det här kan behöver lite förklaring så att alla kan förstå min tanke.

I vardagligt språk förekommer mycket redundans för att förtydliga eller befästa ett budskap. Att upprepa samma mening flera gånger är en form av redundans då förlust av ord eller förståelse fylls i av nästa upprepning. Detta utnyttjas bl.a. inom reklam.

Utsagan Lisa är åtta år och tre år äldre än Nisse innehåller ingen redundans, medan Lisa är åtta år. Nisse är fem år. Lisa är tre år äldre än Nisse gör detta. En av meningarna kan tas bort utan att informationen om relationen mellan Lisas och Nisses ålder försvinner.

Orden i språken innehåller också redundans. Till exempel kan man ta bort en del ljud och det går att förstå ändå. Mn kn tll xmpl t brt vklrn (man kan till exempel ta bort vokalerna), och det går att förstå. Det har fördelen vid tal att det är lättare att förstå till exempel om man inte uppfattar alla ljud eller om någon talar dialekt.

Med förbindelselöst (en. stateless eller connectionless) menas att ingen session upprättas mellan sändare och mottagare av protokollet i sig. Härvid kan inte sändare (på UDP-nivå) garantera att mottagaren får paketet. Mottagaren kan heller inte veta att den fått alla paket, eller att den fått paketen i rätt ordning. Jämför med TCP som är ett förbindelseorienterat (en. stateful eller connection oriented) protokoll. Således bidrar alltså UDP, till skillnad mot TCP, inte i större utsträckning med några funktioner mellan nätverksskiktet och applikationsskiktet förutom portnummer och lite enklare undersökning på mottagarsidan av eventuella fel (error checking) på segmentet, vilket sker genom undersökning av kontrollsumman. Om mottagaren (på UDP-nivå) upptäcker ett trasigt UDP-segment kastas vanligtvis segmentet bort eller skickas vidare till applikationsskiktet med en varning. Mottagaren begär alltså i detta fall inte en återsändning av segmentet vilket hade varit fallet i TCP. Återsändning kan begäras av det program i applikationsskiktet som utnyttjar UDP.

Den som skapar ett protokoll som bygger på UDP måste skilt sköta om att hantera eventuella sessioner och försenade eller borttappade paket, i den mån sådan hantering behövs. UDP lämpar sig för tillämpningar med krav på låg latens och där ett förlorat paket eller omkastad ordning spelar mindre roll. Exempel på sådana tillämpningar är IP-telefoni, P2P-nätverk och datorspel.

Dags att vila en stund innan det är dags för lite pilotövningar igen!

Allt kom av sig!

  Allt kom av sig! I flera dagar har man kunnat promenare och sett hur våren gjort framsteg. Så vaknar man och drar upp persiennen. Ser det ...