måndag 18 februari 2013

Cacka

Under gårdagens arbetspass så slö lyssnade man som vanligt på radion. Något program som spelade gamla stenkakor och annat kuriosa. Plötsligt så spelade man Cacka Israelsson och meddelade att han gått ur tiden. Nu är det så här att Cacka har liksom varit en del av mig sedan barnsben. Bland de första låtar som jag med iver rusade till rör radion och vred på volymratten var han Gamle Svarten. Även Earta Kitts Just an Old Fashioned Girl råkade ut för den behandlingen. Vet inte vad det var med Gamle Svarten bara att den tilltalade mig. Träffade Cacka under 90 talet i Östhammar. Blev presenterade för varandra av Uffe Qvarnström heller Källarmästare Qvarnström som han ofta kallade sig när rätt mängd alkohol hade intagits. Min första kommentar till Cacka var att han bara måste spela Gamle Svarten. Karln tände till på alla fjorton cylindrar och talade om att visst fan kan jag göra det. Har gjort det sedan 54 hur många gånger som helst. Så varför inte. Förstod att jag trampat in lite snett här. Han var tydligen ganska less den. Efter den fadäsen så var det dags att byta samtalsämne.  Genom åren så blev vi riktigt tjenis med varandra.
Som kuriosa så satt jag, Cacka och Karl Gerard Lundqvist (Little Gerald) på Glenn Millers uteservering och käkade. Fick höra en del skrönor om hur det var på Nalen och hur en annan gammal artist vid namn Lalla Hansson skurit guld genom att spela på dörren när Anna & Mej, Dagny och andra av hans låtar härjade som bäst. Ryktet sa att han kunde tjäna runt 30.000 på en kväll. Inte illa. Att vi några år senare skulle kompa denna Little Gerald under en timme visste jag inte då. Och om vi vetat hur han skulle bete sig så hade vi nog tackat nej. I dag är det en fånig merit att ha gjort det.
Tillbaka till ämnet Cacka och Gamle Svarten. Hela låten är ju en vemods efterkrigs bondesamhälles på väg in i industrisamhället låt. Och med de radioapparater som fanns sent 50 och tidigt 60 tal så blir det ju ännu mer vemodigt.
Cacka dök alltid upp när jag spelade i Östhammar. Då tillsammans med sin fru. Naturligtvis så berättade jag min historia om låten och han sin. Gärna över en pilsner och en massa annat snack också. Jag försökte även att övertala honom att komma till Hudiksvall då jag bokade artister till dåvarande Bolaget. Han talade om att med ålderns rätt så höll han sig på hemmaplan. Nu har han, Earta Kitt och Källarmästaren Qvarnström lämnat jordelivet. Jag kan fortfarande lyssna på Just an Old Fashioned Girl och Gamle Svarten och minnas den gamla rör radion och samtalen med Cacka. 

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...