tisdag 15 januari 2013

Mitt i januari

Så har kylan tappat sitt grepp. Förmodligen tillfälligt. Vi fick ta räkning till åtta. sakta resa oss upp. Inse att än är inte matchen över. Några skitmånader kvar. Den värsta av dom alla februari ligger och lurar runt hörnet. Tror jag förstår tanken med att korta ned den några dagar. För min del kan dom gärna ta bort den helt och hållet. De ända som blir lidande av det. Är dom som råkar vara född den månaden. Skall nog lyckas överleva den i år också. 28 dagar. Skulle kunna vara namnet på en överlevnadsfilm från en kall tundra. Som Ni ser så är jag väldigt less på vinter just nu. Inget fel på den bara den kan hålla sig på normala nivåer. Nu har det varit en hyfsad start. Sedan snö, snö. snö och ännu mera snö. Så kom kylan. Kvicksilvret! Om nu någon har en sån termometer nu för tiden. Kröp väldigt långt ner. Själ stirrar jag på en digital trådlös mackapär. Jo! Givararen sitter utomhus på skuggsidan. Den talar om. Inne/Ute temperatur. Luftfuktighet. Kommande väder. Intresseklubben noterar och studerar den ivrigt.
I skrivande stund talar den om att vi går mod molnigt med enstaka solglimtar. Bra så långt. Men misstänker att rätt som det är. Eller då man minst anar det så vräker det ner snö igen. Våra kattor är också tämligen less på kyla och snö. Det visar sig på det sättet att deras tålamod är lika med noll. Rätt som det är så ryker dom ihop. Låter så där illa som bara kattor kan. Hunden hoppar upp från slumrande till rollen som klarvaken skiljedomare på några my sekunder. Så har dom ett sånt där djursnack som man bara inte förstår. Slutar med kärvänligt gullande och ordningen är återställd.
Vore kanske något för oss mänskliga varelser att ta efter. Först ge på någon som inkräktat på en tillfälligt in pinkade revir. Ge på en höger som känns ordentligt i knogen en halvtimme eller så. Lukten av den som mottagit dagsedeln bör sitta kvar i knogen ett par dygn. Så hoppar då en skiljedomare fram och sekonder kommer rusande. Lugnande ord om att snart så är det varmt och skön och sommar.
Tyvärr är det inte bara vi nordbor som drabbas av detta. I de betydligt varmare delarna av världen så har dom precis samma problem. Fast då är det ju värmen som ställer till det. Undrar vart det kan vara bäst att bo någonstans. Tydligen så trimmas vårt temperament både av kyla och värme. Som om  det inte räcker till så delas temperamentet upp i fyra kategorier också!

  • Det sangviniska temperamentet var livligt, växlande, sorglöst. Ordet kommer av latinets sanguis som betyder blod.
  • Det koleriska temperamentet var hetsigt, hetlevrat. Ordet kommer av grekiska chole som betyder gul galla.
  • Det melankoliska temperamentet var mycket känsligt, med långsam och djup reaktion. Ordet kommer av grekiska melano chole som betyder svart galla. Se även melankoli.
  • Det flegmatiska temperamentet var trögt, lugnt och sävligt, senfärdigt och föga stark i sina känslorörelser, likgiltigt. Ordet kommer av flegma som betyder slem.

Det är synd om människan som gamla Strindberg sa!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...