måndag 12 november 2012

Eld

Inte riktigt vad jag tänkt mig. Men nu sitter jag här och försöker att skriva något som kanske fängslar någon annan. Varför denna tid på dygnet? Jo! Nyss slutat att jobba. Kall kakelugn som jag sakta men säkert håller på att göra eld i. Just nu ser det lovande ut. Liksom lite skönare att kliva upp om det är hyfsat varmt i huset. Undrar om min bättre hälft missat den ikväll. Alla andra värmekällor verkar ju vara igång körda under kvällen. Kan ha varit ett litet hjärnsläpp. Vad vet jag?
November har än så länge hållit sig i skinnet om man säger så. Om nu en månad heller temperaturer har skinn. Tog en uppfriskande promenad efter älven idag på den blivande gång och cykelleden. Kommer att bli attans bra den.
När man håller på med att göra upp eld så vaknar liksom något primitivt långt därinne till liv. Kanske en gammal gen eller något dna som ärvts ned genom generationer. Någon gammal grottmänniskas förundran om hur dessa lågor kunde betyda så mycket för överlevnad, matlagning etc.
Undrar vad den som såg det först tänkte? Vad gjorde elden då? Åska, vulkanutbrott? Knappast att det var någon ihop slagning av stenar. Det bör ha kommit senare. Hur tänkte dom när de första kött eller fiskbitarna grillades över elden. Första tuggan! Förmodligen en smaksensation. Alla dessa vedeldade bakugnar, vedspisar som gjorde livet enklare. Allt detta innan el och olja tog över som våra värmekällor.
Den där lilla genen kan man tydligt se om man tänder en liten brasa ute väntar till en lämplig grillbädd finns. Sträcker fram korv och en grillpinne till någon liten parvel ii ens närhet. Kolla glimten i deras ögon. Det är nog banne mig den där gamla genen/dna:et som lever upp igen!

Lediga funderingar

  Fantastisk morgon. Ledig en onsdag. Var längesedan det hände. Men det är väl så det ska vara för att uppskatta saker. Dom där små detaljer...